Gabriella P Kjeilen är författare, förläggare och student. Debutromanen gav hon ut själv 2014, och nu ska hennes tredje bok komma ut på det lilla förlaget Seraf.

FAKTA: Gabriella P Kjeilen

Ort: Huskvarna.

Ålder: 22.

Familj: Man och två katter.

Böcker utgivna på eget fö..

FAKTA: Gabriella P Kjeilen

Ort: Huskvarna.

Ålder: 22.

Familj: Man och två katter.

Böcker utgivna på eget förlag: två.

Favoritbok: Tjurnatten av Caroline Hurtig.

– Det känns skönt att det är någon mer än jag som står bakom boken den här gången, säger hon.

Gabriella älskade att skriva redan som liten. På lågstadiet sa en lärare att ”det nog skulle bli en författare av henne”. I gymnasiet valde hon att skriva en roman som projektarbete. Det var manuset som skulle komma att bli debutromanen ”Mellody Looh – födelsemärket”. Hon skickade texten till en lektör som läste och var positiv.

– Lektören är också författare och då tänkte jag att om en annan författare tycker att det är bra så måste det ju vara det.

Så Gabriella började skicka sitt bokmanus till förlag. Och råkade ut för samma deprimerande upplevelse som så många andra – det kom inga erbjudanden om kontrakt, det kom bara refuseringsbrev.

– En del var bara standardsvar, det kändes som om de inte ens hade läst.

Men hon kände mycket för sin bok, och ville inte ge sig. Hon skickade manuset till en annan lektör, som var lika positiv som den första. Hon skickade det till fler förlag, och fick fler refuseringsbrev. I två år höll hon på. Sen lärde hon känna en person som gett ut böcker på eget förlag, och insåg att det var en möjlig väg att gå. Att bli egenutgivare var stort, spännande och lite skrämmande.

– Det var väldigt mycket att tänka på. Jag hade precis gått ut gymnasiet, jag visste inte hur man gjorde. Men jag gick med i föreningen Egenutgivarna och lärde känna en massa personer som gav ut böcker själva, och alla hade gjort på olika sätt. Jag fick hitta ett sätt som fungerade för mig.

Annons

Det sätt som fungerade för Gabriella var en print on demand-tjänst som trycker upp boken när någon har beställt den.

– En del trycker ju upp en stor upplaga och har hemma, men då måste man nog bo i hus. Och ha ett garage, säger hon och skrattar.

När man har eget förlag är marknadsföringsbudgeten liten. Gabriella använder sociala medier för att sprida böckerna, och när något nytt händer på förlaget skickar hon pressmeddelanden. Och så deltar hon i mässor - bokmässan i Göteborg och SciFiWorld i Helsingborg bland andra.

Hon tror att förlagsvärlden kommer att förändras med tiden.

– Om tjugo år tror jag inte att de stora förlagen kommer vara lika stora som nu. Det blir lättare och lättare att bli egenutgivare och jag tror att fler kommer välja att gå den vägen istället för via ett traditionellt bokförlag.  

När Gabriella började ge ut böcker arbetade hon heltid. Nu är hon student – hon läser medie- och kommunikationsvetenskap på Jönköping University. Hon säger att trots att hennes tid är mindre inrutad nu, var det lättare att kombinera författande med ett jobb än med studier.

– Pluggandet har ju inga ramar, man får lägga upp tiden själv. Det kan vara svårt att veta vad man ska jag prioritera. När man har ett jobb så har man jobbet, och sen är man ledig, men i skolan har man nästan alltid någonting.

Därför är hon extra nöjd med att ha blivit kontrakterad av ett förlag. Det gör att hon kan fokusera sin energi utanför skolan på att skriva och inte på att jobba med utgivningen. Hon försöker sätta av skrivtid ungefär varannan dag. Då stannar hon kvar i skolan efter sista föreläsningen, köper en kopp kaffe och sätter sig och skriver.

– Jag kan inte sitta varje dag. Jag vet att en del författare kan det, men om jag inte har inspiration blir det jag skriver ofta inte så bra och då måste jag redigera mycket sen.

När hon är klar med studierna vill hon jobba med radio, men drömmen är ändå att kunna försörja sig som författare. Hon fnissar lite när hon beskriver hur hon skulle vilja bo i ett hus på engelska landsbygden och skriva böcker, hon vet att det är en dröm hon delar med många. Och hon vet att inte många författare kan leva på sina böcker enbart. Men det är bra att ha ett mål.

– När jag gav ut min första bok sa jag om tio år. Men nu tänker jag, kanske när jag ger ut min tionde bok? Då kanske det händer något.