Årets internationella utmanare: Wattguard

"I en global värld med allt större krav på energieffektivisering har Wattguard utvecklat en unik produkt som hjälper företag att minska energikostnader. Wattguard har lyckats hitta både nya kunder och leverantörer i ett flertal länder i och utanför Europa, något som haft en positiv utveckling för företaget och dess internationella expandering."

Årets företagare: Tyghuset i Taberg AB

"På 90-talet köpte Lena och Karin tillsammans med sin far en lokal som hade stora likheter med Tabergs gruva. Lokalen beboddes av ett stort antal fladdermöss, fönster saknades, och varje normalt funtad människa hade genast vänt på klacken och gått därifrån. Det är väl det som kännetecknar en riktig entreprenör? I dag har företaget sex anställda och kunder över hela Sverige och leveranserna går både till slott och koja. Marknadsföringen har bestått i att alltid leverera bra produkter och slutföra uppdragen till kundernas belåtenhet. Ryktet har spridit sig i hela landet att det i lilla Taberg finns en fantastiskt duktig leverantör av tyg- och inredningsprodukter. Tyghuset har tre butiker, varav en webbutik. I dag är de en av Sveriges ledande textilbutiker med ett unikt sortiment, och de räknar med att fortsätta att växa."

Årets marknadsförare: Folktandvården

"Folktandvården har med tydliga marknadsföringskampanjer under våren och hösten 2013 lyckats nå ut med sitt budskap om Frisktandvård som resulterat i över 4 000 nya patienter. Genom spridning i både TV och radio, samt sociala medier har Folktandvården tagit hänsyn till vilka kanaler som har bäst effekt på sin målgrupp och agerat därefter."

Årets initiativ: Jönköping Qom Ut

Annons

"Genom det lyckosamma genomförandet av pridefestivalen Jönköping Qom Ut har föreningen Jönköping Qom Ut skapat möjligheten för Jönköpings län att ta ett viktigt steg i arbetet med öppenhet, mångfald och hållbarhet. Festivalen och den avslutande paraden blev en mötesplats för tusentals deltagare och åskådare som manifesterade ett mer inkluderande Jönköping."

Årets turismpris: Ellen Nystedt, Nystedt Husky Tur & Natur

"Hur börjar man en karriär som hundspannsförare? Jo, man kan göra som Ellen Nystedt; man börjar med att plocka hundskit på Arktis, utvecklar ett intresse för hundar ett intresse som växer till att bli en drivkraft som resulterar i ett företagande, sprudlande av energi och kreativitet.

Vilken tur vi har att Ellens svärföräldrar bor i södra Vätterbygden, för det skälet vägde tungt när Baskarp utanför Habo blev familjens bostadsort och därmed sätet för Nystedt Husky Tur & Natur. Med en påhittighet och ett driv har Ellen på kort tid inte bara etablerat företaget, utan också utvecklat nya produktidéer och drivit fram samarbeten med andra turistentreprenörer och vi har därmed fått en reseanledning som attraherar både svenska och utländska besökare till vår region."

Årets idrottsprestation: Husqvarna FF

"Det var inte många som tog nykomlingen i division 1 på allvar. Men medan alla väntade på att Husqvarna FF skulle drabbas av nervositet, nykomlingsfrossa eller att de snart skulle lekt färdigt, visade föreningen upp en imponerande målmedvetenhet och hade ett vinnarkoncept som räckte hela vägen till en sensationell serieseger. Nästa år spelar Husqvarna FF i Superettan, fotbollens näst högsta serie."

Årets innovation: Netpublicator Apps AB

"Genom sin produkt Netpublicator® Docs erbjuder Netpublicator Apps en komplett lösning för papperslösa möten. Konceptet innebär digital distribution av dokumentation till mobila enheter och är en helhetslösning med appar för bl.a. utskick av handlingar, läsning och anteckningsmöjligheter. Netpublicator Apps har tagit en stark position på marknaden då produkten redan idag används av närmare 5000 politiker. Bolaget har under året dessutom tagit steget ut på den internationella marknaden. Förutom en positiv miljöpåverkan innebär det innovativa konceptet även stora besparingar och ökad produktivitet för de kunder som använder tjänsten."

Årets ambassadör: Johan Thor

"Som verksamhetsledare på Friskis & Svettis Jönköping får Johan Thor hela stan att bli friskare och starkare. Precis som Johan själv bubblar föreningen av glädje och är med sina nästan 18000 medlemmar en av Sveriges största och en förebild för många andra av landets föreningar. Friskis & Svettis Jönköping har under Johans ledning blivit en organisation som tar ett ansvar utöver det som förväntar och bland annat fått Jönköpings kommuns miljöpris."

Årets kultur- och scenkonstpris: Staffan Kolhammar

Årets mäss- och mötespris: Stadsbyggnadskontoret