Under torsdag förmiddag skedde en våldsam biljakt i trakterna runt Boxholm och nära gränsen till Jönköpings län. Allt började med att polisen skulle stoppa en bilist för kontroll vid kl 09.40 på Dalgårdsgatan i Boxholm. I bilen satt två män i fyrtioårsåldern.

Men föraren vägrade att stanna och körde Västerleden mot riksväg 32 och söderut på 32:an mot gränsen till Jönköpings län.

Polisen följde efter och hastigheten var som mest cirka 190 km/h på riksväg 32.

Några kilometer söder om Boxholm körde bilisten av riksväg 32 österut, in på skogsvägar, för att sedan vända norrut mot Boxholm igen. En polispatrull följde efter hela vägen, andra patruller fanns på anslutande vägar.

Allt slutar med en krasch. Vid en korsning i Boxholm förlorade föraren kontrollen på bilen, körde av vägen och krockade med ett träd.

Annons

Både föraren och passageraren skadades och fördes så småningom till sjukhus med ambulans. En bedömning är att de är relativt allvarligt skadade.

— Det är ju vår bedömning och inte sjukvårdens, men de var lite mer än lindrigt skadade. Båda var dock vakna och talbara, enligt polisens presstalesperson Björn Öberg vid region öst.

En polisbil som deltog i förföljandet förstördes (blev ”obrukbar”) efter ett försök att stoppa bilisten.

— Man gjorde ett försök att trycka till bilen och få stopp på den. Men det gick inte och polisbilen gick sönder, säger Björn Öberg.

Ingen polis skadades i händelsen.

Flera förhör kommer att hållas med de inblandade. Bilen var anmäld stulen och bärgas från platsen. Föraren är i nuläget misstänkt för flera trafikbrott, exakt vilka brottsrubriceringar som blir aktuella är ännu inte fastställt.

Föraren är också misstänkt för drograttfylleri och passageraren för ringa narkotikabrott.

— De greps först men släpptes sedan eftersom brottsrubriceringen inte är tillräcklig för ett gripande.

Båda männen är hemmahörande i området och kända av polisen sedan förut.

— De har främst gjort sig skyldiga till flera olika trafikbrott och narkotikabrott.