Under 2016 släppte Garmarna sin sjätte skiva "6". På skivan finns det så väl en duett med Joakim Thåström och texter skrivna av Annika Norlin. Stora namn som av olika anledningar anslöt sig till comebackskivan. I Norlins fall handlade det om att de var vänner sedan förr. I Thåströms fall var det en fråga och en motfråga.

— Stefan Brisland-Ferner från bandet blev tillfrågad om att följa med Thåström och spela på hans sommarturné och i samband med det frågade han om Thåström ville sjunga på plattan. Lite oväntat sa han ja, berättar Jens Höglin som spelar trummor i bandet.

I och med skivan var Garmarna i full gång igen. Men innan dess var det en paus. En väldigt lång sådan. Det album som släpptes innan låg nämligen 13 år tillbaka i tiden. Däremellan låg fokus främst på annat än just musik och bandet fick en mer vilande status.

— Det var väl lite att naturen hade sin gång. Vi hade hållit på med det här väldigt länge tillsammans. Vi började som väldigt unga, Emma var bara 17 år när hon började i bandet, och så körde vi på under 14-15 år. Folk började stadga sig och skaffa barn. Det var väl så att vi behövde ett break, säger Jens Höglin och fortsätter:

Annons

— Vi har ju under resans gång gjort någon spelning här och där och då har det gett mersmak varje gång. Vi höll på med en skiva runt 2005 som rann ur sanden, sedan dess har vi alltid återkommit till den.

Det definitiva beslutet att låta det sovande bandet vakna fullt ut igen togs i Tyskland på en festival 2013. De var under sin storhetstid på 90-talet varit populära i landet, men hade inte spelat där på tio år. När de ställde sig på scen på Mediaval, som festivalen heter, väntade 10 000 personer i publiken.

— Det var en monsterspelning. Alla sjöng med och var helt galna. Så vi kände att vi måste göra något. Sedan tog det ändå ett och ett halvt år innan vi började jobba med plattan. Det är svårt nuförtiden när tre i bandet har vanliga jobb och två jobbar som musiker. Det är svårt att få ihop det.

Svårt att få ihop det gäller även turnéer. Under våren och sommaren är det bara fyra konserter inbokade varav den på Spira på lördag är en. Det blir den första spelningen här för Garmarna på väldigt länge. Jens har svaga minnen från en sommarfestival i mitten på 90-talet.

— Det är rätt exklusivt när man ser det så. Om man dessutom betänker att det är 20 år sedan vi spelade här sist så kan man bara inte missa den här konserten.

Konserten med Garmarna är 29 april och är ett samarrangemang med Vätterfolk, Kulturrådet, Jönköpings kommun, Studieförbundet Bilda Sydöst och Smålands Musik & Teater.