I länder som Nya Zeeland och Colombia ses djur idag som ”sentient beings” vilket innebär att de får ett högre juridiskt värde och ses som kännande och medvetna varelser. Tyvärr har vi i Sverige inte kommit lika långt ännu.

Annons

Tiderna förändras och det är vanligt att många av oss ser djur som hundar, katter och hästar som familjemedlemmar, kanske även syskon. Vi ger dem namn, sjukvård, kärlek och en del av oss ordnar också en begravning för att hedra och minnas den relationen vi haft till vår lilla vän.

Därför är det väldigt tragiskt att våra djurvänner med olika personligheter och intressen ses som egendom i juridikens ögon istället för individer och levande varelser. Det innebär att en valp eller kattunge, vars födelsedagar vi firat och kärlek vi fått, inte har mer rättigheter än ett bord. Det är dags för ett paradigmskifte i det svenska rättsväsendet.

Djurens Rätt anser att:

● djur i lagstiftningen ska ses som varelser med individuella rättigheter.

● djur ska ha processuella rättigheter.

● det ska finnas specialutbildad polis och åklagare som ska handlägga brott mot djur.

Jag är säker på att en dag så kommer vi i Sverige att se tillbaka i historien och förargas över att våra djurvänner, under sådan lång tid, kunde ses som egendom utan rättigheter. En lång resa börjar med ett första steg och låt då det steget bli att se djur som individer med juridiska rättigheter.

Angelo Tapia

medlem i Djurens rätt