Gemenskap, gudstjänster, möten, möjlighet att fördjupa sin relation med Gud, mycket aktiviteter för barnen och nya vänskaper. Det är några anledningar till att pingstvänner från hela landet år efter år kommer till Nyhem under midsommarveckan. En av Sveriges största pingstkonferenser är nu igång och som vanligt är den välbesökt.

Tryggt för barnen

På husvagnscampingen sitter Rolf-Johan Ingeson, Carina Forsén och maken Fredrik Forsén och dricker varsin kopp kaffe.

— Det är värdefullt att få tid till att sitta och samtala såhär, säger Carina.

De har kommit hit från Eskilstuna med sina familjer. Carina är ursprungligen från Småland och har besökt Nyhemsveckan i sin ungdom. I år bestämde sig familjen för att komma tillbaka då en av döttrarna jobbar i en monter under veckan.

— Gemenskapen är det bästa här. Att få ta dagen som den kommer och välja vilka aktiviteter man ska vara med på, säger Carina.

Vännerna berättar att dagarna startar med en gemensam samling i Nyhemshallen för alla åldrar. Efter det går vuxna till sitt, barnen till sitt område och ungdomarna till sitt.

Annons

— Det känns jättetryggt att släppa iväg våra barn här, säger Carina Forsén.

— De har så mycket kompisar och barnen växer av att få gå iväg själva också, säger Rolf-Johan Ingeson.

Härlig miljö

Mitt på barnområdet, omringad av tält och barnvagnar, står Malin Sjöqvist från Stockholm med ett barn i var hand. Malin är här med maken Gustav och barnen Alicia, nio år, Lilly, fem år och Judith, ett år.

— Våra barn älskar det här, att bo i husvagnen, leva lägerliv, leka, fika och alla roliga barnmöten, säger Malin.

Malin berättar att hon själv nästan är uppväxt på Nyhemsveckan och att hon varit här sedan hon var tio år gammal.

— Det är gemenskap och bra gudstjänster i en härlig miljö. Det är värdefullt att få återkomma och träffa vänner från hela Sverige.

— Det roligaste är att få träffa nya människor och att äta glass, säger Alicia, nio år.

Olika områden

Upp emot 1 000 barn samlas varje förmiddag på "Barnens Nyhem", som området för de upp till elva år kallas. Utöver barnmöten så finns pysseltält och intressegrupper med bland annat fotboll och innebandy. De lite äldre ungdomarna håller till på "Rutanområdet", rakt över vägen från Nyhemshallen. Där anordnas varje dag olika aktiviteter i form av möten med lovsång, undervisning, sportturneringar och utomhusbio. Jacob Ventlinger arbetar som ungdomspastor hemma i Kalmar och är för tredje i året i rad ansvarig för ungdomsområdet under Nyhemsveckan.

— Vi har 500 ungdomar som möts här varje dag. Jättekul och det känns som alla känner sig hemma, säger Jacob.