På förskolan Tummelisa i Norrahammar firas det idag med tårta. I ett halvår har de jobbat med att göra sig av med allt giftigt plastmaterial och farlig elektronik. Lösningen har varit relativt simpel.

— Släng all skitplast och använd trä istället, säger Ann Andersson som jobbar i köket.

Och precis så har det gått till, för att göra en lång historia kort. Att byta från plast till trä innebär inga större begränsningar. Förskolan har bland annat köpt in bilbanor, små affärer och dockhus - allt i trä. Även köket har rensats på plast. Till exempel har mikrolocket flugit all världens väg.

— Lägg istället en tallrik över, eller lite papper. Men inte folie, säger Ann Andersson och skrattar.

För att nå målet har företaget Kemikalieklok hjälpt till. Det är även de som tagit fram kriterierna rEko-licensen. Att inneha en rEko-licens kan vara viktigt för förskolor som vill profilera sig.

— Föräldrarna vill veta vilken förskola de ska välja till sina barn och förskolorna vill skryta lite om det arbete som de har gjort för att kunna visa att "Det här tror vi på", säger Therese Birath, kemist och grundare av Kemikalieklok.

Annons

Therese Birath har besökt Tummelisa flera gånger under processen, dels för att inventera alla giftiga föremål men också för att hjälpa dem på vägen.

— Det gav oss kunskapen att faktiskt gå så långt som vi faktiskt ville, säger Ann Andersson.

Tanken på farliga kemikalier var dock inte främmande för förskolan innan vägen till rEko-licenen inleddes. Barnen har till exempel aldrig ätit på plast, utan porslin har alltid funnits att tillgå.

— Men vi fick hjälp med sådana grejer som man inte tänkt på. Så som leksaker, som de gick igenom och rensade bort, säger Ann Andersson.

Projektet är rikstäckande och väckt intresse i flera andra kommuner. Förskolor i Göteborg, Eskilstuna och Örebro väntar nu på sitt handledningsmaterial och flera andra förskolor i Jönköping har uttryckt intresse.

— Så det är jättespännande och en väldigt bra sak att göra, säger Therese Birath.

Men vad ska man vara mest aktsam för? Röd och svart plast har visat sig läcka fler kemikalier än plast i andra färger. Däremot är plasten som finns i till exempel Lego väldigt säker.

— Det har också ett stort pedagogiskt värde så den är en utav få plaster som man anser vara säker i barnsammanhang, säger Therese Birath.