I en av fabrikslokalerna där Munksjö pappersbruk tidigare höll till har Swerea byggt en test- och demoanläggning för 3D-utskrifter av sandformar och skrivaren kommer från amerikanska bolaget Ex One, som också är samarbetspartner i projektet.

Intresset stort

Intresset för 3D-tekniken ökar i svensk industri och gjuterinäringen vill också vara med.

3D-tekniken sägs kunna både korta ned ledtiderna och öka designfriheten. Med en anläggning i Jönköping kan den allra senaste tekniken inom 3D användas på ett enkelt och flexibelt sätt av svensk gjuteriindustri. I Jönköpings län finns som bekant ett flertal gjuteriföretag. Den nya anläggningen används till en början i forskningssyfte men kunder kan redan beställa former och det har bland annat Smålands Stålgjuteri i Eksjö gjort.

Annons

Hela 3D-projektet sker i samarbete med Ex One. För amerikanska bolaget innebär det ett stort steg in på den skandinaviska marknaden. Anläggningen blir både ett showroom och ett produktionscenter för de formar och kärnor som företaget säljer genom sin svenska representant Karlebo Gjuteriteknik. Det är dit gjuterier som vill köpa en större mängd kärnor och formar för regelrätt produktion får vända sig.

— Tar man Swerea Swecasts verksamhet i lokalen så ser den helt annorlunda ut. Vad vi erbjuder är det som vi alltid har gjort även forskningstjänster, utvecklingsuppdrag och kortare konsultuppdrag, förklarar projektledare Åsa Lauenstein.

Långt framme

Swerea ligger redan långt framme inom 3D-tekniken, något som bland annat märks genom det koncerngemensamma projektet 3D3. 3D-printade formar och kärnor har därför redan använts i ett flertal forskningsprojekt. Fördelen med att ha en skrivare i egen regi blir att ledtiderna kortas kraftigt samtidigt som kompetensen inom området stiger snabbt och breddas inom koncernen.

— Det här har släppt loss en enorm kreativitet och lekfullhet. Vi är inte längre begränsade av traditionellt tänkande utan vi kan direkt testa en idé och få den utskriven till nästa dag.

Vd Peter Semberg ser den nya anläggningen som väldigt viktigt för forskningsinstitutets framtida utveckling. Då handlar det inte enbart om de spännande möjligheter som 3D-tekniken innebär utan också för att samarbetet med Ex One är ett nytt sätt att arbeta på