Två av 2019 års mest uppskattade tävlingar i Sverigecupen i mountainbike, Huskvarna MTB-tour och Hallbyrundan, har inför 2020 fått internationell status från det internationella cykelförbundet UCI. Därmed kommer deltagarna att få världsrankingpoäng.

I september 2020 blir det två helger med tuffa MTB-tävlingar vid Hallbystugan och på Huskvarnaberget.

– Vi räknar med ett tillskott av cyklister som reser hit från andra länder men givetvis ser vi också en bra möjlighet för våra svenska MTB-cyklister att samla viktiga poäng på världsrankingen, säger Anders Ljungberg, en av initiativtagarna till IKHP:s tredagarstävling Huskvarna MTB-tour och tidigare förbundskapten för MTB-landslaget.

Både Hallby SOK och IKHP är vana tävlingsarrangörer och genom åren har svenska, nordiska och europeiska mästerskap avgjorts vid Hallbystugan och på Huskvarnaberget.

Klubbarna siktar på att skapa riktigt bra förutsättningar för att cyklingen ska växa samt sätta Jönköping än mer på den nationella och internationella cykelkartan.

– Vi har fantastiska möjligheter för MTB och cykling i toppklass i och runt om Jönköping och Huskvarna. Det är så klart något vi vill dela med dem som kommer hit samtidigt som våra ungdomar får chans till riktigt bra tävlingar på hemmaplan, säger Åke Wallin, tävlingsledare för Hallbyrundan.

Fakta: Tävlingarna

Huskvarna MTB-tour 2020: Kategori 1-tävling (C1). Datum: 4-6 september. Tävlingsformatet bes..

Fakta: Tävlingarna

Huskvarna MTB-tour 2020: Kategori 1-tävling (C1). Datum: 4-6 september. Tävlingsformatet består av tre delmoment; XCT (bergstempo uppför Strutsbacken), XCO (varvbana olympisk gren) och XCC (kriterium – kort intensivt varvlopp). Klasser: Elit, junior, master, ungdom samt nybörjare.

Hallbyrundan 2020: Kategori 2-tävling (C2). Datum: 19-20 september. Tävlingarna innehåller ett XCC (kriterium) under lördagen och ett XCO-event under söndagen. Klasser: Elit, junior, master, ungdom samt nybörjare.

Båda tävlingarna har också status som deltävling i SWE-cup. 2019 startade mellan 300-400 tävlanden i olika klasser varje tävlingsdag.

Annons