Nu är det klart att verksamheten nere på Sofiehof Underjord med deras ideella föreningar kommer att fortsätta nästa år. De fick ett markant ökat bidrag från kommunen till nästa år och kan genom det och andra samarbeten fortsätta och kanske även utveckla sina koncept.

Adam Starck från den ideella föreningen Underjord berättar att han tycker att det skickar tre viktiga signaler för framtiden. För det första tar man krisrapporten om Sveriges livescener på allvar och agerar.

— Man väljer också här att gå i bräschen, vilket Jönköping kommun sällan gör, och tar ett första steg att börja inkludera samtida musik som den självklara del av kulturbudgeten, som den borde vara. Det är en så pass markant höjning av verksamhetsbidrag att man visar att man tar det på allvar, säger Adam.

Utöver det tycker Adam att kommunen visar att de ser att den målgrupp som Sofiehof Underjord når får en väldigt liten del av kulturbudgeten - en målgrupp som han menar är viktig för stadens tillväxt. Dessutom så visar allt detta att kommunen värdesätter det som arrangörsföreningen gör.

— Man inser också att vi levererar mycket kultur per krona. Vi får med det nya bidraget cirka fem procent så mycket skattepengar per såld biljett som till exempel Spira, vilket ju betyder att vi levererar 20 gånger så mycket kultur per skattekrona.

Läs mer: "Jämställ kulturen med idrotten"

Annons

Den andra delen av det hela för att allt ska gå ihop är att Bilda går in med en halvtidstjänst i verksamheten. Kommunen har nämligen som policy att inte ge föreningsbidrag som ska täcka en tjänst - därför gick de engagerade i Underjord till studieförbundet Bilda och började diskutera.

— Det vi gör är i periferin av det som Bilda sysslar med. För att bandverksamheten ska finnas måste det finnas spelställen, så vi kontaktade dem och undrade om de skulle kunna ta en del av en tjänst för att gå in som en samarbetspart i det här.

Deltidstjänsten går till att anställa Asta Bjerde för att agera projektledare och koordinator för verksamheten. Asta har tidigare varit volontär på Klubb Orange och har sedan dess gått en tvåårig utbildning som kulturprojektledare i Göteborg.

— Vi kommer fortfarande ha kvar våra arrangörsceller som håller i sina klubbkoncept - och jag och Tina (Gardestrand som är en av de drivande i föreningen) kommer att finnas med nu också, fast på en rimligare nivå.

Att Bilda går in i en helhet som även inkluderar kommunen, restaurangen Sofiehof, Region Jönköping och Underjord själva tycker Adam är roligt.

— Det känns intressant att driva detta vidare som ett samarbete med så många olika aktörer, där alla parter tillsammans möjliggör en aktiv livescen. Näringsliv, civilsamhälle, bildningsförbund och offentlig sektor i symbios, det är nästan poetisk vackert.

Och nu väntar ett spännande 2017 för medlemmarna i Underjord.

— Nu är vi i den situationen att vi har de förutsättningarna som vi har motiverat och tycker är rimliga för att kunna göra en bra verksamhet. Sedan ligger vi lite efter med vårens verksamhet, för vi vet inte förrän nu att det blir fortsatt verksamhet - men vi ska nog slänga ihop en bra vår ändå.

Läs mer: "Det kan bli sista säsongen på Sofiehof"

Läs mer: Vad vill vi betala för ett levande musikliv?

Pop