Det relativt nya industriområdet söder om riksväg 40 i höjd med Axamo växer kraftigt. Den ena industribyggnaden efter den andra invigs och det senaste tillskottet är således en global aktör, den första av sitt slag på Hedenstorp.

Fakta: Har 5000 anställda

Greenworks Tools startades av den kinesiska affärsmannen Yin Chen som bor i Morseville i North Ca..

Fakta: Har 5000 anställda

Greenworks Tools startades av den kinesiska affärsmannen Yin Chen som bor i Morseville i North Carolina i USA där huvudkontoret också ligger. Han är huvudägare tillsammans med tyska verktygsföretaget Sthil.

På bara några år har bolaget ökat antalet anställa från ett 20-tal till cirka 5000. All tillverkning sker i dag i Kina.

Greenworks Tools som startades i Kina för några år sedan har tagit beslut om att leda hela sin europaverksamhet ifrån Sverige, och som en del av detta etablerar de nu ett utvecklingscenter på Hedenstorp i Jönköping. Nyligen öppnades också ett nytt Europakontor i Malmö.

Husqvarna konkurrent

Greenworks Tools utvecklar, designar och tillverkar bland annat batteridrivna trädgårds- och skogsprodukter som gräsklippare, motorsågar, häcksaxar men även åkgräsklippare och verktyg. En konkurrent är Husqvarna Group.

Annons

— Vi är vuxit snabbt i Asien och USA men nu ska vi bli större i Europa. Det känns jätteroligt att vi fått möjlighet att etablera vårt utvecklingscenter här i Jönköping som är ett nav för konsumentprodukter, säger Jesper Larsson som själv jobbat på Husqvarna i flera år.

I utvecklingscentret jobbar främst industridesigners och medarbetare med allehanda ingenjörskompetens. Ett drygt 20-tal har redan rekryterats och Jesper Larsson tror på ett närmare 30-tal till i år och ännu fler på sikt.

Bli 150 anställda

— I Jönköping och Malmö räknar vi med cirka 150 anställda inom några år, men det kanske är bäst att ta ett år i taget. En sak är säker, utvecklingen av batteriprodukter spås öka eftersom allt mer som drivs av fossila bränslen ska bytas ut.

Själva fastigheten ägs också av bolaget men har byggts av GT Väst. Affären har förmedlats av uthyrningsföretaget Quadrent.

Totalt innehåller byggnaden ytor om närmare 2 000 kvadratmeter. I byggnaden kommer Greenworks bedriva utvecklingscenter med förutveckling, industridesign, utveckling av mjukvara, elektronik och mekanik samt test och verifiering.