I cirka 30 år har politiker och tjänstemän diskuterat en kommunal konsthall men diskussionerna har slutat med att det är för dyrt. Utredningar har gjorts, kulturaktörer har kommit – och gått och unga konstnärer lämnar Jönköping.

Kraven på konsthall

År 2009 tog tjänstemännen fram kraven man bör ställa på en ny konsthall i Jönköping:

• Ha..

Kraven på konsthall

År 2009 tog tjänstemännen fram kraven man bör ställa på en ny konsthall i Jönköping:

• Hallen ska vara minst 200 kvadratmeter och ha en takhöjd på minst 6 meter.

• En av väggarna ska vara genomskinlig så att man utifrån kan se vad som händer inne i konsthallen.

• Det behövs också 2-4 mörklagda utrymmen på vardera 20 kvadratmeter för installationer.

• Det behövs också ett utrymme för service och personal, också med takhöjd på minst 6 meter.

Konsthallen skulle kosta verksamheten mellan 5-8 miljoner kronor om året, driftskostnad för den nya fotbollsarenan har beräknats till 33 miljoner kronor om året.

Nu har kulturutvecklare Kari Ruokala på kultur– och fritidsförvaltningen gjort en genomgång av bakgrunden kring en kommunal konsthall, hur läget ser ut i övriga landet och hur framtiden i Jönköping kan te sig. Att Jönköping är en av få kommuner utan egen konsthall visade också JP i en granskning i våras.

Resultatet är att Kari Ruokola presenterar en "variant B" av en konsthall, en enklare och mindre ambitiöst konsthall som kan placeras i en byggnad någorlunda centralt. Och med ett pris som passar den tunna, kulturella plånboken.

Skulle en konsthall kunna ligga på Tändsticksområdet eller vid Munksjön i gamla påsfabriken?

— Jag vill inte gå händelserna i förväg men det finns intressanta objekt som kan fungera relativt bra. Först vill vi veta om politikerna vill ge oss uppdraget att utreda den här idén, säger Kari Ruokala.

Hur mycket billigare skulle alternativ B bli?

— Svårt att bedöma eftersom vi inte har fått något uppdrag ännu. Det beror på byggnadens skick, säger Kari Ruokola som ser sitt förslag som ett sätt att återigen få igång en diskussion om en kommunal konsthall.

Konsthallar i landet

I 20 kommuner i landet finns det kommunala konsthallar i 17. Jönköping är en av de kommuner som..

Konsthallar i landet

I 20 kommuner i landet finns det kommunala konsthallar i 17. Jönköping är en av de kommuner som saknar en konsthall.

Istället satsar Jönköping på andra aktörer som Konstnärsföreningen Dymlingen, Föreningen Konstgrafiker och Österängens Konsthall med totalt 1, 5 miljoner. En ansenligt liten summa i jämförelse med vad andra kommuner satsar på sina konsthallar.

Annons

Politikerna i fritids–och kulturnämnden är ytterligt försiktiga när de får frågor om förslaget. Nye ordförande Hans Hellström (M) säger svepande att han rent generellt är positiv till allt som främjar konst men att det är problem med ekonomin.

Förste vice ordförande Karin Hannus (KD) har inte läst utredningen men säger att frågan om en ny konsthall, även om den är mindre ambitiös, ligger utanför nämndens ekonomiska ramar.

— Den frågan måste upp till de centrala budgetförhandlingarna i så fall, säger hon.

Eva Swedberg (S), ledamot i nämnden, tycker att förslaget är intressant.

— Munksjöområdet vore ett häftigt ställe om man ger lokalen rätt förutsättningar. Kruxet är att påsfabriken inte är någon kommunal byggnad. Det vore ett lyft för Tändsticksområdet att få en konsthall, i Linköping gjorde de om en gammal saluhall till konsthall med bra resultat, säger Eva Swedberg.

Politikerna hävdar ofta att de redan ger bidrag till Österängens konsthall men det kommer de inte undan med, anser Eva Swedberg.

— Österängen är en lokal för installationer och experimentell lusta och ska vara något annat än en kommunal konsthall, säger hon.

Adam Starck, arrangör, kulturprofil och nominerad som s–politiker till Regionen, förstår inte resonemanget om att en konsthall skulle vara för dyr.

— Österängens konsthall finns men ett stånd gör ingen fantastisk marknad. Det är sorgligt att se hur lite kultur är värt i den här stan. Till idrotten finns det hur mycket pengar som helst, det ska det finnas till kulturen också. Vill man ha en konsthall så får man se till att det blir en. De gamla magasinen vid Munksjön vore fantastiska, säger Adam Starck.

Han låter inte imponerad över förslaget att få göra ytterligare en ny konsthallsutredning.

— Det är så mycket utredningar och förstudier, jag saknar "ett göra".

På torsdag i nästa vecka diskuterar politikerna i kultur–och fritidsnämnden förslaget.

Debatt: Kommunen måste satsa på ett kulturens hus

LÄS MER: Jönköping blir inte kulturhuvudstad

LÄS MER: Så mycket får föreningarna i bidrag