LÄS MER: Därför slängs tivolit ut ur Rådhusparken

Frågan är vad staden och parkerna ska användas till. Alexander Ståhle, stadsbyggnadsforskare på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, säger att det var på 1800–talet som promenadkulturen i parkerna blommade. Idag ska man kunna gå på parkens gräsmattor.

— Parkens främsta funktion är att vara en mötesplats. Sådana parker skapar högre markvärden åt fastigheter runt omkring parken, säger han och tillägger att internationellt blir städernas parker allt viktigare som mötesplatser för olika aktiviteter.

Charlotta Mellander, professor vid Jönköpings University, varnar för att Rådhusparken blir ett rum för 50–plussare. Staden är en plats för alla och det måste också finnas saker som yngre gillar.

— Jag har varit runt i så många kommuner och som tappar sina unga. Alla flyttar inte hem igen och är det bara hälften som gör det så räcker inte det. Med tiden höjs medelåldern, säger hon.

Det finns en fara i att äldre politiker utgår från sig själva och vad de tycker är fint med en park. De tänker inte på yngre grupper som vill ha något roligt att göra i Rådhusparken.

— Det betyder inte nödvändigtvis att det måste vara Axels tivoli. Utan något som har med exempelvis med Dreamhack att göra eller andra kul saker, säger Charlotta Mellander.

LÄS MER: Axels tivoli ratar Knektaparken

Tomas Kruth, som jobbar med stadsutveckling på Fastighetsägarna, tror att det är farligt att tala om Rådhusparken som ett "finrum".

— Jag vill istället ha ett vardagsrum med fest och glam i, det ska parkerna tåla. Det fungerar inte att lägga festligheterna utanför stadskärnan och tro att människor går dit. Flyttar man Axels tivoli till Knektaparken kan man lika gärna lägga det på en åker, säger Tomas Kruth.

Den allmänna trenden är, säger han, att parker går från finrum till vardagsrum. De blir gröna oaser där människor vill vara och där det händer olika saker.

— Flyttar man olika slags nöjen till Knektaparken saknar man ett helhetsperspektiv där man inte tänker på konsekvenserna, säger Tomas Kruth.

LÄS MER: Tysk ölfestival till Knektaparken

LÄS MER: Så ska stan locka i framtiden