Den här sista lördagskvällen i januari, när LHC siffermässigt körde över HV med solklara 5–1 fattades både det ena och det andra.

Till att börja med lät HV71 hemmaspelarna ta hand om initiativet totalt inför en totalt fullsatt arena den här kvällen. Det hade inte ens gått två minuter innan Linköping fixat två frilägen, hade inte gått fyra minuter innan 1–0 satt bakom Erik Ersberg.

När HV sen trots allt klarat sig undan med ”bara” 2–1 för LHC efter första perioden lät en passiv Emil Johansson och en för avvaktande Erik Ersberg Linköpings Jakob Lilja skära in framför kassen och sätta 3–1 i ett läge av andra perioden när HV faktiskt tagit över mycket av spelet, såg ut att vara på gång på allvar.

Men inte nog med det.

När Mattias Tedenby med dryg minuten kvar av andra perioden ilsknade till, i frustration drog på sig en totalt onödig utvisning som gav Linköping fritt fram till 4–1 var det ungefär det sämsta som kunde ha hänt HV71 just då.

Att Linköping sen enkelt och smart spelade av sista perioden mot ett HV som visserligen skapade ett och annat läge men som inte på allvar hade någon poängchans var inte överraskande.

Linköping är ett bra lag, har just nu dessutom det där självförtroendet som ett lag i medgång har. Inte ens ett riktigt bjudmål av David Rautio som gav HV 1–1 satte ner humöret, inte minst Rautio skakade av sig tabben och gjorde en kanonmatch resten av speltiden.

HV hade sina chanser. Men den där rätta beslutsamheten i avslutningarna finns inte där. Jag såg också alldeles för ofta hur HV-spelare i lägen när man själv kunde försökt skjuta eller driva på mål spelade till en lagkamrat som långt ifrån varje gång hade ett bättre läge.

HV har inte, med tanke på hur säsongen sett ut hittills, gjort spelmässigt dåliga matcher den senaste veckan. Tre poäng av nio mot tre topplag, Frölunda, Skellefteå och Linköping, är med tanke på var HV ligger i tabellen, hur laget sett ut den här säsongen, ungefär vad vi i bästa fall har kunnat hoppas på.

Det är bara det att HV inte är tillräckligt bra för att mer än då och då hitta den där spelnivån som åtminstone de fyra bästa lagen i den här serien för det mesta håller. Jag ser just nu inget bättre än den där ”andra chansen” om en plats i kvartsfinal för HV71 när vi så småningom ska summera inför slutspelet.

Och den platsen fixar man nog mest för att lagen under i tabellen inte är bättre än vad de är i ett rätt ihålig serie den här säsongen.

Serietabeller ljuger sällan.

Inte den här säsongens SHL-tabell heller. Även om jumbon Karlskronas 8–2 mot Örebro är en fingervisning om att det mesta fortfarande kan hända i ishockey – i alla fall någon gång då och då.

SHL