Företaget Gösab har varit upphandlad av de båda kommunerna sedan 2014 för att sköta sotning och brandskyddskontroll. Upphandlingen kritiserades av andra sotare som tyckte att Gösab hade lagt ett orimligt lågt bud, Gösab menade i sin tur att de tidigare sotarna lurade kunderna i sin marknadsförning. Det pågick också en lokal konflikt om sotarkunder efter upphandlingen.

Konflikt om taxor

Sedan i somras har Gösab krävt en högre ersättning för sotaruppdragen men förhandlingarna med Habo och Mullsjö ledde ingen vart och i förra veckan sade företaget upp avtalet.

— De ville förhandla om taxorna under innehavande avtalsperiod men det ville kommunerna inte gå med på, säger Bengt Martinsson, räddningschef i Habo och Mullsjö.

Kommunerna måste gå till en ny upphandling men när det blir är oklart, detta då Gösab har ett års uppsägningstid på avtalet vilket gör att det upphör först februari 2017.

— Vi håller på att titta på hur vi ska hantera det nu. Vi kommer att gå ut med information, säger Bengt Martinsson.

Annons

Konflikten gäller enbart sotningen, när det kommer till brandskyddskontrollerna är fortfarande Gösab anlitade.

Färre eldstäder

Bengt Rydberg, vd på Gösab menar att flera saker spelar in när de säger upp avtalet. Framförallt har de mycket färre eldstäder att sota än vad de hade räknat med.

— Kommunen har beviljat en annan sotare, en piratsotare, som har raggat kunder och fått dem att välja annat än det kommunala alternativet, säger Bengt Rydberg.

— Det har försvunnit flera tusen eldstäder för oss. Detta i kombination med att man lämnat ett ofullständigt register, som kommer ta tid att reparera, skapar en ohållbar situation, säger han.

Resandet dyrare

Bengt Rydberg berättar att företaget krävt 100 kronor extra i ersättning per sotning, detta då resandet mellan sotningarna blivit dyrare till följd av färre eldstäder.

Ni satte inte ett för lågt pris i upphandlingen?

— Nej, då hade vi ju fått säga upp avtalen i Jönköping och Vaggeryd också, säger Bengt Rydberg,

Skorsten & vent Claes Abrahamsson hade sotningen i Mullsjö och Habo innan Gösab och har fortsatt kunder på orterna.

— De är beklagligt att jag skulle vara en av orsakerna att man inte får det att få fungera. Att säga att registret är ofullständigt är att trampa på flera generationer sotarmästare, säger Claes Abrahamsson ägare till företaget.