Flipper-SM arrangerades den här gången av Örebro Pinball, där tävlingen också gick av stapeln under helgen. Det var cirka 300 spelare totalt, varav de 64 bästa gick vidare till slutspel där spelarna möttes i utslagningsmatcher hela vägen till finalen.

Det krävs träning för att bli bra

– Formen kändes bra inför turneringen. Sen havererade spelet lite där uppe så jag åkte ut tidigare än vad jag önskat i de andra tävlingsgrenarna. Så det var skönt att få revansch sedan i dubbel, säger Henrik Johansson.

Han menar på att det krävs en del för att kunna bli bra på flipperspel

– Det krävs mycket träning och man behöver ha en viss fallenhet för det hela, bollkänsla och tajming är inte heller helt oviktigt. Reglerna kan också vara rätt avancerade. Om man aldrig har spelat förut så är det något man måste plugga på, säger Henrik Johansson.

Det är väldigt trevlig gemenskap

Flipperspel är inte något som Henrik Johansson har sysslat med särskilt länge och i år deltog han för första gången på en SM-turnering.

Annons

– Jag spelade en hel del i Gränna när jag var ung. Det var rätt många kaféer som hade flipperspel så förutsättningarna kunde man inte klaga på. Det som gjorde att jag började satsa var när jag i mars 2016 köpte mig ett flipperspel och sedan dess har jag varit fast, säger han och fortsätter:

– Tycker man att något är roligt så blir det också att man lägger mycket tid på det, säger han.

Det är inte bara tävlandet som är roligt med att åka på turneringar, menar han.

– Det är väldigt trevligt sällskap på tävlingarna, man får umgås med personer som har samma udda intresse som en själv. Som gammal idrottsman är det också kul att få känna på att tävla igen, säger han.

I Sverige finns det cirka 1000 som är tävlingsregistrerade och Henrik Johansson tror att sporten kommer öka i popularitet. Men trots vinsten i SM blev det inga prispengar.

– Det finns inga prispengar i sporten, jag fick en medalj istället som jag kan visa upp för de som är intresserade, säger Henrik Johansson.

Vad tror du är anledningen till att ni vann?

Jag tror att det var en kombination mellan Urbans rutin och min nybörjarentusiasm som tillsammans blev en lyckad mix.