I reportaget belyser man Mats Grens arbete i IFK Göteborg som, enligt flera olika uppgiftslämnare till Offside, på olika sätt varit tvivelaktigt.

Men allt började när Gren presenterades för IFK Göteborg, elva dagar innan J-Södras premiär i superettan 2014. Då gick både IFK och Gren ut och sa att affären var klar – trots att klubbarna inte kommit överens. Mats Gren kallades tillbaka till J-Södra eftersom klubben ville att han skulle fullfölja sitt kontrakt. Därefter beordrades tränaren att ta en timeout, på grund av den märkliga situationen. Efter en hel del sura utspel från samtliga håll kom klubbarna till slut överens. Blåvitt betalade 600 000 kronor för att köpa loss Gren från J-Södra.

Brännström var aktuell

– Jag lämnar inte något jag vill bort från, utan något jag vill till. Det är det som lockat mig hela tiden. Jag har inte vantrivts med spelarna eller klubben utan jag ser det här som en jätteutmaning, sa han till JP då.

För Offside vittnar uppgiftslämnare om att IFK Göteborg förändrades när Gren kom till klubben. Sportchefen fick större inflytande än tidigare och beslut togs som inte var förankrade. Det beskrivs att han, till skillnad från förre sportchefen Håkan Mild, inte närvarar vid träningar utan mest fokuserar på att köpa och sälja spelare.

Annons

Bland annat skriver Offside om hur det gick till när J-Södras nuvarande tränare Andreas Brännström jagades av Mats Gren till nuvarande säsong. De båda träffades vid två tillfällen, i nästan åtta timmar, och efter det andra mötet var Gren övertygad om att Brännström var rätt person att leda Blåvitt. Gren bad om Brännströms personuppgifter, sammanställde ett kontraktsförslag och började berätta för personalen på Kamratgården att Brännström var klar som ny tränare.

– Av respekt för IFK Göteborg vill jag inte säga för mycket. Men att jag hade mina tvivel och därför inte drev på det mot slutet är anledningen till varför IFK Göteborg valde att gå vidare, säger Brännström.

Enligt medieuppgifter var det IFK Göteborg som inte kom överens med Dalkurd om ersättningen. Men enligt J-Södras nuvarande tränare var det inte alls så.

– Nej. Jag hade en klausul i mitt kontrakt med Dalkurd som gjorde att jag kunde köpa ut mig själv för 20 000 kronor. Därmed var jag ett väldigt billigt alternativ för IFK Göteborg. Men efter att jag hade gjort min research och funderat över vad som skulle bli bäst för mig själv, valde jag att inte gå vidare.

Kopplas till huliganer

Ett tag senare gjorde Blåvitt klart med Poya Asbaghi som ny tränare. Gren hävdar fortfarande att Poya var "nummer ett".

Vidare menar Offside att Mats Gren har kopplingar till IFK Göteborgs huliganfirmor. Det ska ha varit med stöd av personer ur dessa grupperingar som Gren stått kvar när andra höjdare i klubben fallit. Förre ordföranden Frank Andersson beskriver hur supportrarna krävt hans avgång och Andersson ska då ha hämtat Gren till ett av mötena med supportrarna för att visa att de två stod enade. Men då, menar Andersson, stod inte Gren upp för honom utan var "mest likgiltig".

Ett annat exempel är när Mats Gren värvade tillbaka Gustav Engvall till Blåvitt. Affären ska ha slutförts först efter att Gren fått klartecken av huliganfirman Wisemen.

I ett mejlsvar till Offside berättar Gren att han träffade Wisemen i samband med övergången av Engvall och att han då passade på att få synpunkter om anfallaren. Han vill dock inte säga något om uppgifterna att han och Frank Andersson träffade supportrar i samband med att blåste hårt kring den tidigare ordföranden.

"Jag förstår att det låter väldigt dramatiskt med möten med våra supportrar, men nu sker det regelbundet och proaktivt”, skriver Gren.

Läs hela reportaget på Offside.org.

Relaterat: J-Södras nya tränare på plats: "Jag gillar jobbiga spelare"