Jönköpings-Posten har tidigare berättat att två folkvalda moderatpolitiker i Jönköping har gjort inlägg på sociala medier som har fått flera personer att reagera.

Förbjudet efterforska källor

Tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen ger alla möjligheten att anonymt läm..

Förbjudet efterforska källor

Tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen ger alla möjligheten att anonymt lämna uppgifter för offentliggörande i grundlagsskyddade medier.

Efterforskningsförbudet innebär att offentliga företrädare och representanter inte får söka efter källan.

En av dem, som är ledamot i kommunstyrelsen, har bland annat smygfotat folk och lagt ut på ett öppet Instagramkonto. Den andre är vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden och har regelbundet postat inlägg på sin Facebooksida under temat muslimer och att stänga alla gränser.

AnneMarie Grennhag är Moderaternas gruppledare i kommunfullmäktige. I helgen valde hon att skicka ett mejl till sina partikollegor där hon uppmanar den som vet vem som ligger bakom tipsen att berätta det för henne omedelbart.

Grennhag skriver att ”detta” skadar både de enskilda politikerna och deras familjer samt partiet.

— Jag kan säga så här att jag var trött och ledsen över att det finns vuxna människor som väljer att lämna tips till JP i stället för att prata om det, säger AnneMarie Grennhag.

Annons

— Självklart ångrar jag att jag skickade mejlet, för jag insåg direkt att det kunde misstolkas.

Hur då misstolkas?

— Min uppfattning är att vi ska prata med varandra i stället för om varandra, jag var ledsen och besviken och skickade mejlet i affekt, säger Grennhag.

Om du skulle få fram uppgifter, vad har du tänkt göra med dem?

— Jag hade inte tänkt göra något, men jag vidhåller att samtal är det bästa.

Grennhag säger att hon känner till vad grundlagarna och meddelarfriheten innebär.

Tror du att mejlet kan uppfattas hotfullt?

— De som känner mig tror jag inte tolkar det på det sättet.

Hur är stämningen i partiet?

— Vi har bra stämning, vi diskuterar saker och det hoppas jag att vi kan fortsätta med, säger AnneMarie Grennhag.

Nils Funcke, expert på offentlighetsfrågor, säger att han är tveksam till att det handlar om ett lagbrott eftersom Grennhag nog har agerat som partiföreträdare och inte som myndighetsföreträdare.

— Hon visar tecken på dåligt omdöme med tanke på den position hon har och det säger en hel del om grundinställning till meddelarfriheten och fria medier att drista sig till att uttrycka sig på det här sättet, säger Nils Funcke och fortsätter:

— Etiskt och moraliskt verkar i det inte vara någon högre klass på agerandet, däremot kan hon nog klara sig juridiskt.

Utdrag ur mejlet: ”Kan konstatera att det fortsätter att ramla in tips till JP om vilka personer de ska titta lite närmare på i vårt parti. … Undrar vem som står på tur nästa gång och om något förstanamn klarar sig? En sak är säker att detta skadar inte bara enskilda individer och deras familjer det skadar det parti som vi representerar. Vet ni vem som ligger bakom tipsen vill jag ha reda på det omgående”.