08.20 kom ett larm in till polisen om en grov misshandel på Linnégatan i Huskvarna. Polisen åkte ut till platsen och kunde gripa en man. Vid gripandet sköts mannen i benet av polisen och har förts till Länssjukhuset Ryhov för vård. Mannen har inga livshotande skador.

— Händelsen kommer utredas internt. Omständigheterna runt skjutningen är ingenting jag kan gå in på nu, säger Lasse Johansson på polisen.

På eftermiddagen meddelade polisen att mannen är misstänkt för dråpförsök mot de båda poliserna och olaga hot.

De båda polismännen möttes av hot och svårare våld av mannen och det var då polisen avlossade sitt tjänstevapen.

Var det i nödvärn som man sköt?

— Vad det är för typ av skjutning kan jag inte gå in på. Det får vår internutredning utvisa, säger Lasse Johansson.

Åklagare har inlett en förundersökning gällande händelsen.

Mannen hade hamnat i bråk med en granne.

— Han har gjort sig skyldig till misshandel. De är grannar som inte kom överens och handlar om en grannosämja som pågått en längre tid, säger Lasse Johansson.

Annons

Rebecca Enell som bor mitt emot adressen där det inträffade vaknade på morgonen av skrik.

— Jag hörde att någon skrek något i stil med "vad sa jag till dig". Jag drog upp persiennerna och det var fullt med poliser här utanför.

Linnégatan ligger centralt i Huskvarna.

— Det här är ju vanligtvis ett lugnt område. Det har inte hänt något innan och jag tycker inte det känns otryggt på något sätt. Polisen agerade snabbt också, säger hon.

Enligt polisen handlade det om en grov misshandel med ett tillhygge. Den person som utsattes för den skadades i handen.

Polisens presstalesman Lars Johansson påtalar att det är ovanligt att en polis avlossar sitt tjänstevapen vid ett gripande av en person.

— Jag kan enbart dra mig till minnes att det hänt en gång tidigare. Det var vid en incident på Råslätt för 15 år sedan, säger han.

Den polisman som avlossade sitt tjänstevapen är nu tagen ur tjänst och tas om hand av kollegorna.

Den man som stod för den grova misshandeln och som nu är skottskadad är sedan tidigare känd av polisen. Tidningen GT skriver att mannen tidigare är dömd för en kyrkogårdsmisshandel i Mellansverige.