Linda Walfridsson, specialpedagog på Prolympia i Jönköping, är en av de representanter från Prolympia som kommer att resa till Uganda på lördag. Syftet med resan är att utveckla samarbetsprojekt med skolor i Uganda.

Hur kommer eleverna påverkas av det här projektet?

– Målet är att olika skolor ska samarbeta och ha kontakt genom våra Ipads. Det ska bli spännande att se om vi kan lyckas med tekniken på landsbygden, så våra barn kan ha kontakt med barn på landsbygden i Uganda, säger Linda Walfridsson.

Under det tio dagar långa besöket i Uganda kommer Prolympia bland annat att besöka en skola som startades av Jönköpingsbon Flavia Kakembo. Hon flydde från Uganda till Sverige under inbördeskriget och gjorde förra året verklighet av sin dröm om att starta en skola på sin hemort.

Samarbetar med känd rallykartläsare

Annons

Tina Thörner, känd som framgångsrik rallykartläsare, är delaktig i Uganda-projektet genom sin plattform School4you. Syftet med plattformen är att länka samman elever över hela världen.

– Tanken är att man ska kunna göra grupparbeten med den som sitter jämte i bänken eller den som sitter i Uganda, säger Linda Walfridsson.

Denna gång är det bara personal som följer med till Uganda men i framtiden är det möjligt att eleverna också får åka till landet.

– Vi brukar först åka och reka i landet och sen eventuellt söker vi medel så vi kan ta med eleverna, säger Tina Bågenhammar, Internationaliseringssamordnare på Prolympia.

Prolympia är främst förknippat med att vara en idrottskola men de satsar också mycket på att vara en skola i rörelse som ska utforska omvärlden.

– internationaliseringen har blivit ett viktigt moment i vårt arbete och även uppskattat av eleverna, säger Tina Bågenhammar.