Gunila Hammarberg föddes 1933 i lärarbostaden på Gröne vägen i Habo. Båda föräldrarna var lärare.

Profilen: Gunila Hammarberg

Aktuell: Har donerat 250 000 kronor till Habo Röda kors som hennes far Gilbert Karlsson var m..

Profilen: Gunila Hammarberg

Aktuell: Har donerat 250 000 kronor till Habo Röda kors som hennes far Gilbert Karlsson var med om att starta 1934

Ålder: 84 år

Bor: Bostadsrätt på Östra kajen i Jönköping.

Familj: Syskonbar med familjer, svåger

Intressen: Musik, litteratur

Läser: Historiska böcker, biografier. Just nu Beata Arnborgs nya bok om Zarah Leander

Ser på tv: Frågetävlingar som till exempel Kontrapunkt

Motto: Vänlighet föder vänlighet

— Pappa Gilbert Karlsson var också politiskt och socialt engagerad i Habo och satt både i kommunfullmäktige, i bostadsstiftelsen, i pensionärsnämnden, valnämnden med flera nämnder och var också aktiv i flera föreningar. Mamma var engagerad inom Röda korset och fick guldmedalj för sina insatser där.

— Jag och mina två syskon växte upp i ett gästfritt och lyckligt hem, men var strängt hållna. Som barn till lärare förväntades vi väl vara modellexemplar. Jag var van vid att lyda och vi fick lära oss att inte ifrågasatte en förälder eller annan överordnad. Samhället var fortfarande starkt patriarkaliskt.

47 år i Schweiz

Gunila kom så småningom till Östra flickskolan i Jönköping och sedan till läroverket där hon tog studenten 1953.

Efter fortsatt handelsutbildning i Stockholm fick den språkbegåvade Gunila snart arbete som chefsekreterare på Mo&Domsjö

— När de 1963 skulle öppna dotterbolag i Schweiz och kontoret flyttade till Basel bad de mig att flytta med.

Gunila tackade ja och kom att bli kvar i Schweiz i 47 år. De sista 25 åren inom Swedish Match dotterbolag i Geneve där hon också var personalchef och överhuvudtaget hade en hand med i de flesta sammanhang på företaget.

— Det var ett krävande, men också mycket stimulerande arbete. Jag måste haft skinn på näsan för att klara uppgiften. Men jag är också lugn till min läggning och panikerar inte så lätt.

Hem till Sverige

1998 gick Gunila Hammarberg i pension, men blev kvar i landet och fortsatte att vid behov rycka in på kontoret.

— Jag trivdes verkligen både i Basel och i det vackra Geneve och bodde i närheten av bergen där jag ofta promenerade. Schweizarna är ett vänligt och generöst folk och jag hade också turen att ha väldigt trevliga chefer.

Men en dag visade Gunilas syskonbarn hemma i Sverige prospekten om ett nytt bostadsområde som planerades vid Östra kajen i Jönköping.

— Egentligen hade jag inte tänkt mig att lämna Schweiz, men 2008 flyttade jag ändå in i det första huset som byggdes här vid Munksjön, mitt emot den tomt där tre år senare Spira skulle byggas.

Ensam kvar

Men då var hennes föräldrar borta. Gilbert Karlsson dog 1979 och mamma Elin 1998. I dag är också hennes syskon döda.

— Trots alla år utomlands var jag väl inte en helt övergivande dotter. Jag var hemma varje sommar och nästan alla jular.

Efter ett kort äktenskap i ungdomen har Gunila aldrig gift om sig igen.

— Jag har levat ensam sedan jag var 28 år, säger hon.

Hon kan känna sig lite ensam ibland. Hon saknar kollegerna och i Jönköping eller Habo finns det knappast någon kvar som hon känner. På sina promenader kring sjön möter hon ingen hon känner. En ögonsjukdom begränsar delvis också hennes liv i dag.

Med från starten

På ett skåp i Gunila Hammarbergs lägenhet med många minnen och vackra ting står fotografier av hennes älskade föräldrar. Hon har inför sin pappas 120-årsdag i dag den 18 april skänkt 250 000 kronor till Habo Röda kors som hennes far var med om att starta 1934.

— Donationen ger jag som ett minne av mina föräldrar och i en känsla av att tidigare, när jag bott utomlands, inte ha gjort något för samhället eller för föreningsliv i Sverige.

Pengarna som ingår i ”Gilbert och Elin Karlssons minnesfond” har hon skänkt till Habo Röda kors som nu ska besluta vilka som ska få del av pengarna.

— En del ska gå till Kärrsgårdens äldreboende där mamma bodde de sista åren. Övriga pengar ska vara stipendier för vidareutbildning inom vård på Röda korsets skola i Stockholm. Även personer som vill förkovra sig vidare inom läraryrket ska kunna söka stipendier ur minnesfonden.