Klockan var omkring sju på morgonen måndagen den andra november. Gustaf Fritz hade tagit med sig lilla hunden Ebba ut i villakvarteret för att rasta henne. Han och hans storebror Oscar brukar dela på det uppdraget på morgonen.

— Då kom Lena, hon bor här i kvarteret, och då sa hon att det varit en varg här precis och att jag behövde gå hem, berättar Gustaf.

Tre meter

De skildes åt och han gick hemåt. Just när han hade vänt det lilla skogspartiet ryggen i änden av sin gata, och var på väg att ta de sista stegen hem till huset - då ser han vargen framför sig. Han pekar och säger att den bara kan ha varit tre meter bort från honom.

— Den började gå emot mig, fortsätter Gustaf.

Vargen morrade

Hunden Ebba väljer att backa, vilket är ovanligt för henne då hon antingen brukar morra eller nyfiket undersöka nya hundar och människor.

Annons

— Jag lyfte upp henne och då började vargen typ att morra. Jag har hört att vargar gillar hundar och tänkte att hon inte skulle bli uppäten.

Var trebent

Gustaf tog sig, med Ebba i famnen, några meter bort över en låg mur till ett grannhus. Han tog upp en pinne redo att försvara sig och Ebba.

— Men då började vargen springa sakta bort mot skogen. Den var trebent med en arm i luften. Den tittade lite på mig och då blev jag lite rädd.

De sprang

Gustaf sprang åt motsatta hållet, hem till huset och sin storebror Oscar. Oscar trodde först inte på lillebrors berättelse. Men när bröderna och föräldrarna, Jan Fritz och Victoria Bäckman, började prata med andra i kvarteret så visade det sig att det var flera stycken som hade sett vargen.

I samtal med länsstyrelsen fick de även bekräftat att det troligtvis varit just en varg, och inte en herrelös hund, som rört sig i kvarteret och att beteendet i mötet med Gustaf och Ebba var helt normalt.

Lite läskigt

Gustaf berättar att han har gått ut med Ebba även efter händelsen, men hittills i dagsljus. Han vill helst inte träffa på vargen igen.

— Det känns lite läskigt, säger han.