Mannen åtalas på sannolika skäl misstänkt för två fall av dubbelmord, ett i Norrahammar och ett på Hökensås. Mannen, som har varit en känd företagare i trakten, tros ha tagit livet av två äldre par och sedan eldat upp deras hus.

Om misstankarna stämmer är fallet unikt i svensk kriminalhistoria, menar Leif GW Persson.

— Det här är mycket unikt. Att en tidigare ostraffad person i den åldern gör sig skyldig till två dubbelmord under kvalificerade omständigheter. Jag kommer inte på något liknande, säger Leif GW Persson.

Den enda möjliga parallellen är det så kallade Kakelugnsmordet där en bankkamrer förskingrade en kunds pengar, slog ihjäl honom och sedan eldade upp kroppen.

Leif GW Persson menar att osämja om pengar som leder till dödligt våld oftast sker i bråk om narkotika. Här tycks det ha handlat om pengar som har förvaltats felaktigt.

— När klienterna sedan har börjat bråka har han gjort slut på deras pengar. Då beslutar han att ta livet av dem.

Annons

51-åringen har tidigare erkänt att han har utövat visst våld mot paret i Norrahammar. När det gäller Hökensåsfallet har han däremot nekat.

Hans advokat Leif Silbersky vill inte säga något om hur 51-åringen ställer sig till misstankarna i nuläget

— Vi vill avvakta åtalet och se det först innan vi kommenterar, säger Silbersky.

Leif GW Persson tror att bevisen kan räcka till en fällande dom. Åtminstone när det gäller bedrägerierna och dubbelmordet i Norrahammar, där bevisningen är bättre.

— De 17 bedrägerierna kommer han garanterat att dömas för, det är en transportsträcka. När det gäller dubbelmorden är bevisningen högst varierande mellan dem, i det ena fallet har ju bevisningen brunnit upp, Leif GW Persson som säger att han ser fram emot att följa rättegången.

Rättegången startar den 25 november och hela 15 dagar är avsatta.

— Det är en ganska omfattande utredning, säger vice chefsåklagare Pernilla Törsleff, som i övrigt inte vill kommentera åtalet i dagsläget.

Åtalet släpps vid tiotiden på onsdagen och från och med då kommer vi att direktrapportera på JP.se. Där kan du följa vad som kommer fram i polisutredningen och har även möjlighet att ställa frågor till reportrarna Joel Jonsson och Peter Lindström.

Vi kommer också att tv-sända presskonferensen som polis och åklagare håller klockan 13.