SOS Alarm har medgett att man gjorde misstag under larmsamtalet med den 16-åring som sköts i huvudet i Norrahammar. Det framgår bland annat i samtalet mellan operatören och offret att 16-åringen "ska skärpa sig" och flera gånger frågar 16-åringen om en ambulans är på väg. Efter att larmsamtalet blivit offentligt ska SOS Alarm ha inlett en egen utredning.

Nya uppgifter från Aftonbladet gör dock gällande att SOS Alarm skickade ut en ambulans först efter två minuter och 33 sekunder – inte en minut och tolv sekunder som man tidigare uppgett.

Annons

– Jag hann inte korrigera det, har Anders Klarström, som är presstalesperson vid SOS Alarm, sagt till tidningen.

När kriminologen Leif GW Persson i tisdagens avsnitt av "Veckans Brott" diskuterade larmsamtalet var han kritisk mot hur 16-åringen behandlades. Bland annat mot att 16-åringen inte blev trodd när han sa att han hade blivit skjuten i huvudet.

GW Persson menar att SOS-operatören ägnade sig åt att ifrågasätta istället för att hjälpa.

– Det händer en massa saker som inte är bra och allmänt uppläxande ska man låta bli. Har man råkat ut för det är det beteendet rationellt, det är ungefär så man brukar låta. Hon ska ge råd hur det ska hanteras och vari består skadan – det är inte svårare än så. Istället håller hon på med annat som inte har med saken att göra.

– Det är ingen lätt uppgift men jag tycker larmoperatören kunde skött det på ett bättre sätt, säger Leif GW Persson.

FOTNOT: Se avsnittet av SVT:s "Veckans Brott".