När pop, house och rock går varmt i de flesta ungas hörlurar är det kanske svårt att tänka sig att ett klassiskt storband skulle få en sal, full med skolbarn mellan sju till tio år att hoppa upp ur sina stolar och dansa förtjust, men det är just vad som hände när Habo Big Band verkligen bjöd upp till dans på Kulturhuset Spira under onsdagen.

Det är Smålands Musik och Teater som ligger bakom arrangemanget, som syftar till att presentera olika orkesterformer för unga elever och dels för att locka dem till konserthuset och dels för att samtidigt få dessa ungdomar nyfikna på att vilja börja spela ett instrument själva.

Det inte gick att ta miste på elevernas omåttliga förtjusning där Habo Big Band bjöd på allt från klassisk storbandsmusik, till improvisationslekar och till och med en uppvisning där saxofonisten Johan Feurst fick spela tjuv och jagades av poliser, som var dansare från dansgruppen Carisma från kulturskolan i Habo.

Annons

- Det var faktiskt roligt, jag kunde knappt hålla mig för skratt när alla barnen stod upp och skrek ”Där är ju tjuven, men fånga honom då”, säger Fredrik Hempel, chef för kulturskolan i Habo och som också spelade trumpet under konserten.

Fredrik Hempel säger att detta var dubbelt så roligt för honom och bandet, eftersom många i storbandet är musiklärare och att entusiasmen i att få spela för barn i den åldern då blir extra stor. Han säger vidare att de jobbat med projektet sedan i höstas och att en stor del i succén har de att tacka rytmikpedagogen Maria Wallinder.

- En av anledningarna till att projektet har blivit lyckat är de förberedande klassrumsbesök Maria Wallinder har haft innan konserten. Bara det att hinna träffa 2000 elever under några veckor är en bedrift i sig, säger Fredrik Hempel.

Maria Wallinder, som bland annat var konferencier och som sjöng under många av låtarna var även med när förlagan till det här projektet sjösattes i Malmö. Det var den avgående musikchefen på Spira, Helle Solberg, som kontaktade Fredrik Hempel och Habo Big Band för ett år sedan och tyckte att idén var värd att erbjudas i Jönköping län.

Under fyra föreställningar på två dagar kom 2000 elever från Mullsjö, Tranås, Habo och Jönköping. Störts jubel under konserten blev det nog när bandet spelade Ace Wilder och Avicii.

- Jag tror att barnen blev förvånade när de fick se att det går att spela sådan musik, även med storband. Nu hoppas vi att alla andra kommuner blir nyfikna och hör av sig till Smålands Musik och Teater så vi kan börja planera nästa omgång skolkonserter, säger Fredrik Hempel.