Det var förra året som Habo Big Band gjorde en julkonsert tillsammans med trumpetaren Peter Asplund och sångerskorna Vivian Buczek, Isabella Lundgren och Anna Jalkéus. Det gick så bra att bandet och jazzstjärnorna bestämde sig för att göra om det igen.

— Förberedelserna har gått bra. I förra veckan repade vi med Peter Asplund. Han tillhör ju den yppersta eliten av jazzmusikanter här i Sverige, så då fick vi våra fiskar varma. Så nu ligger vi i hårdträning innan han kommer tillbaka på måndag. Då kommer vi även att repa med de duktiga sångerskorna som ska vara med, säger Fredrik Hempel från Habo Big Band.

Repertoaren kommer att vara snarlik från förra året, även om en del nya låtar har tillkommit. Och det är lite meningen i och med årstiden menar Fredrik Hempel.

Annons

— Grejen med julen och julkonserter är att man ska känna igen sig från tidigare år och hamna i en fin julstämning, så det är inte så mycket som har förändrats förutom att vi möjligtvis har blivit lite bättre.

Musiken blir klassisk amerikansk storbandsjul, men även lite sprödare toner från harpa i och med att sångerskan Anna Jalkéus spelar instrumentet. Och så blir det en självklar låt som de bara var tvungna att ha med.

— Vi kan ju inte stå på scenen vid jultid och inte spela "Karl-Bertil Jonssons julafton", det vore nästan helgerån.

Nytt för i år annars är att de även kommer att göra julkonserten på jazzklubben Nefertiti i Göteborg dagen innan de äntrar scenen på Spira.

— Det finns ett antal kända jazzställen i Sverige och den ena stora är Fasching i Stockholm och den andra är Nefertiti, så det ska bli roligt att komma dit och få möjlighet att visa upp oss. Och så hoppas vi att många som har rötterna i Jönköping och Habo kommer och lyssnar på oss.

"The Christmas Feeling" med Habo Big Band, Peter Asplund, Vivian Buczek, Isabella Lundgren och Anna Jalkéus är på Spira 20 december.