När det blev klart att Malmgården skulle byggas om till lägenheter sa Bengt Fransson, vd på Habo bostäder att de skulle hyras ut till bostadssökande i Habo på samma sätt som övriga lägenheter. Men när det blev dags så bildade man en helt ny kö enbart för lägenheterna på Malmgården.

– I september antogs en ny uthyrningspolicy och där finns en punkt om att nyproduktion kan hanteras enligt andra principer, säger Bengt Fransson.

Helhetsgrepp

Detta gör man enligt Bengt Fransson för att få ett helhetsgrepp om uthyrningen och han säger att det inte är ovanligt utan hänvisar till Vätterhem har en liknade formulering i sin uthyrningspolicy.

Jennie-Ann Granberg har i flera år stått i kö för att få en lägenhet till sin son.

– Vi trodde ju att vi stod i kö till alla lägenheter inom Habo bostäder så jag tycker det var konstigt hanterat, säger hon.

Höga hyror

Hyran ligger mellan 4 600 kr per månad för den billigaste ettan och 8 600 kr per månad för trean.

– Detta är de dyraste lägenheterna vi har, vill man ha en billigare lägenhet så söker man sig inte hit, säger Bengt Fransson.

Att ge förtur till sökande som redan bodde i Habo bostäder för att på så sätt kanske frigöra billigare lägenheter var det aktuellt?

– Nej, det fanns inte med när vi hyra ut dem, svarar Bengt Fransson.

Tidningen skrev för några dagar sedan om planerna för Ringvägen. Hans Jarstig (KD) ordförande för socialförvaltningen sa då att han vill se studentboende, då de fått fråga från Jönköping om studentbostäder, eller boende för unga.

Annons

– Varför vända sig till Jönköping och ta in studenter det finns unga i Habo som behöver boende och Ringvägen skulle passa perfekt till det, tycker Jennie-Ann Granberg.

Läs mer: Här är planen för tomma flyktingboendet

Läs mer: Byggstart för nya lägenheter

Läs mer: Fler lägenheter en ödesfråga