Nu är även Habodemokraterna klara med sin lista till kommunfullmäktige inför nästa mandatperiod.

– Som enda parti i Habo kommer vi ha en öppen lista som vi ska fylla på med fem-tio namn, skriver Morgan Malmborg i ett meddelande.

De två första namnen på listan är partiets grundare, Morgan Malmborg, ordförande samt Lennart Karlsson, partiets sekreterare. De grundade partiet 2016 efter att de lämnat SD efter hot om uteslutning.

Våren 2016 avslöjades att Lennart Karlsson låg bakom signaturen UNObserver. UNObserver hade skrivet 11 000 kommenterar på framförallt de rasistiska sajterna Avpixlat och Exponerat. UNObserver skrev bland annat att han bränt inne människor i en kyrka.

Läs mer: Så blev han rasisternas hjälte

Morgan Malmborg lämnade SD efter att han hamnat i konflikt med partiets pressavdelning. Fejden föranleddes av uttalanden kring somalier och uttalanden kopplade till UNObserver-rapporteringen.

Annons

Lennart Karlsson lämnade SD efter att partiet hotat att utesluta honom. Nu kandiderar han på nytt till kommunfullmäktige för partiet Habodemokraterna.
Foto: Elin Elderud

Habodemokraternas tredje namn på listan Johan Airaksinen har också ett förflutet inom SD. Han dömdes till dagsböter efter att ha slagit sönder två bilar med en golvmopp.

Habodemokraterna måste stå för alla kostnader kring valrörelsen själva, däribland de 15 000 valsedlar man har tryckt upp. Partiets mål är att bli Habos störta parti och de räknar med att det krävs åtta-nio mandat för att nå det.

– Vår bedömning är att alla nuvarande partier i kommunfullmäktige kommer att tappa mandat, utom Centern och Liberalerna eftersom de redan är så små, skriver Malmborg.

Partiets viktigaste frågor är äldreomsorgen där de tycker att det görs för mycket besparingar i nuläget.

De kommer också kämpa för att medborgarna ska få chansen till nya hyresrätter.

– Sorgligt nog har alla övriga partier svikit våra medborgare och röstat emot en rättvis bostadskö, skriver Morgan Malmborg.

De vill också satsa på landsbygden genom att bygga cykelbanor till Furusjö och Brandstorp samt utöka bussarnas turlista.

Som enda parti driver Habodemokraterna också frågan om ett lokalt tiggeriförbud i Habo.

Morgan Malmborg har även tillsammans med Lennart Karlsson och flera andra avhoppade och uteslutna Sverigedemokrater grundat Sjukvårdspartiet i Jönköpings län. De siktar på att ta plats i regionfullmäktige.

Relaterat: För extrema för SD - här är deras nya parti
Relaterat: Kommunens logga används i partireklam

Habodemokraternas lista till kommunfullmäktige

1) Morgan Malmborg 2) Lennart Karlsson 3) Johan Airaksinen 4) Hans Martinsson 5) Sidney Karlss..

Habodemokraternas lista till kommunfullmäktige

1) Morgan Malmborg 2) Lennart Karlsson 3) Johan Airaksinen 4) Hans Martinsson 5) Sidney Karlsson 6) Pierre Käll 7) Josefine Malmborg 8) Eva Rydell 9) Per Svenhall.

En öppen lista innebär att väljarna själva kan skriva till namn på personer de vill se i kommunfullmäktige.