Det var socialnämndens ordförande Hans Jarstig (KD) som med ett tal invigde lokalerna och han sa att behovet ser ut att öka så att om några år behövs det kanske fler gruppbostäder i kommunen.

Gruppbostad enligt lagen om stöd och service till vissa funktionsnedsatta är ett bostadsalternativ för personer med omfattande tillsyns- och omvårdnadsbehov. Personalnärvaron är kontinuerlig dygnet runt.

Tidigare har det inte funnit ett sånt alternativ i kommunen utan personer med funktionsnedsättning har fått flytta utanför kommunen eller bo kvar hemma även i vuxenålder.

– Vi fick en skrivelse där en förälder undrade över sitt barn. Vad skulle hända när hen var utflyttnings redo? Det var en aha-upplevelse och då startade vi en utredning för att kartlägga behovet, säger Hans Jarstig.

Det är på det nybyggda området på Solhöjden som gruppbostaden ligger. Det är sex stycken lägenheter på 45 kvadratmeter vardera fördelat på två rum och kök och en rymlig toalett med dusch. Sen finns det gemensamma ytor där alla boende kan vistas. Redan är fem av de sex lägenheterna uthyrda.

– Det känns bra att vi nu kan erbjuda ett sånt här fint boende, säger Ann-Louise Gillek, enhetschef på Solhöjdens gruppboende.

Många av de som söker sig till gruppboendet går även på kommunens dagliga verksamhet. Detta gör enligt Ann-Louise Gillek att det nu inte finns några luckor i omsorgen.

Annons

– Nu med boendet får vi nu ett helhetsgrepp. Vi har fantastisk personal som är med på att det enda som är viktigt är att brukaren mår bra, säger Ann-Louise Gillek.

Läs mer: Nyanställningar när funktionshindrade ska få stanna i Habo

LSS