I takt med sommarens frammarsch ökar antalet fickstölder runt om i Sverige. Därför vill polisen nu uppmana alla att hålla ett extra öga på sina mobiltelefoner, vilka är de hårdast drabbade stöldgodsen de kommande månaderna. I huvudsak är det smartphones av nyare modeller som är eftertraktade för ficktjuvar.

– Enligt tidigare anmälningar är det till stor del kvinnor som blir bestulna på telefonen ur sin handväska. När det är trångt och mycket folk i rörelse är det svårt att märka om telefonen blir stulen. Därför uppmanar polisen att ha uppsikt över sin telefon och andra värdesaker i handväskan, säger Niklas Andersson, brottssamordningen vid polisen i Halland.

Ghit Thedvall, kommunikatör vid polisen i Halland, menar att det främst är unga kvinnor som utsätts.

– Man har tunna kläder och inga fickor att ha mobilen i. För att förebygga stöld är det bäst att ha mobilen så nära kroppen som möjligt, berättar Thedvall

Sveriges sommarorter är de som drabbas hårdast. Men det sker mobilstölder på alla håll runt om i Sverige, såväl på stan som på barer och restauranger.

– Det är bra att aktivera sökfunktioner på telefonen, så att den kan spåras och göras obrukbar, säger Thedvall.

Att tänka på vid stöld av mobiltelefon

- Stöld eller förlust av en mobiltelefon kan du även anmäla via Internet. Om du har förl..

Att tänka på vid stöld av mobiltelefon

- Stöld eller förlust av en mobiltelefon kan du även anmäla via Internet. Om du har förlorat din mobiltelefon kan du polisanmäla det som en förlust, även om du inte blivit utsatt för stöld.

- Berätta så detaljerat som möjligt om händelsen för att öka möjligheterna att utreda brottet. Uppge telefonens IMEI-nummer, eftersom mobiltelefonen då blir sökbar i polisens anmälningssystem.

- Kontakta även ditt försäkringsbolag. De flesta försäkringsbolag kräver att en förlustanmälan gjorts.

- Spärra telefonen hos din mobiloperatör! Polisen spärrar inte mobiltelefoner eller SIM-kort. Du behöver då uppge telefonnummer, IMEI-nummer och numret på polisanmälan.

Källa: Polisen

Annons