Lisa Bagan lider av flera olika symptom nu tre år efter operationen. Bukskinnet är löst och hänger två och en halv centimeter, hon har svårt att äta på grund av magsmärtor, svårt att sova och hon lider av biverkningar från de mediciner hon är tvungen att ta.

– Jag är ofta på sjukhus och varje år kommer jag upp i högkostnadsskyddet. De gör inget åt mina smärtor.

Efter en gastric bypass-operation är det möjligt att få hjälp av landstinget att bekosta en operation där löst hängande hud tas bort.

Kosmetisk operation

Lisa Bagan nådde dock inte upp till de kriterier som gäller för att landstinget ska bekosta en sådan operation.

Annons

– De mätte huden när jag står upp, och den hängde två och en halv centimeter. Det krävs att skinnet hänger fem centimeter.

Om hon väljer att göra en sådan kosmetisk operation kommer priset att landa på 80 000 kronor. En kostnad Lisa Bagan inte har råd med.

– Jag är ensamstående mamma så det går inte.

Lisa Bagan bodde i Kristianstad när hon gjorde operationen och Landstinget i region Skåne informerade henne om de komplikationer operationen kunde medföra.

– De sa att man kunde få tarmvred och att det finns en risk att man kan dö på operationsbordet. Men att man ska må illa resten av sitt liv och inte kunna äta utan att få ont i magen, det visste jag inte.

Varna andra

Lisa Bagan visste inte om vilka kriterier som gällde för bukplastik, de skiljer sig från landsting till landsting.

– De sa att man får hjälp med det. Man ska vara nöjd efter en sådan här operation, sa de.

Nu vill Lisa Bagan varna andra för att göra samma operation.