1. Vem är du?

– Sedan årsskiftet jobbar jag som som barn- och utbildningschef i Mullsjö, jag har varit rektor i Göteborg och jobbat som statlig utredare på Skolinspektionen. Jag kom till Sverige från Afghanistan som femåring, och har sedan dess bott i Göteborg. Men nu bor jag i Mullsjö under arbetsveckorna.

2. Vilka frågor kommer du att lyfta i dina krönikor?

– Jag kommer att skriva mycket om det jag kan bäst: skolan, utbildningsfrågor, integration, samhällsutmaningar, kriminalitet, parallella samhällsstrukturer och nya samhällsutmaningar som Sverige har att förhålla sig till.

Har du några reflektioner kring utmaningarna i Jönköpingsområdet och Mullsjö efter ditt första halvår här?

– Jag har noterat att Mullsjö har relativt låg utbildningsnivå och många drop-outs från gymnasiet. Vi borde ha fler som går ut gymnasiet. Dessutom sticker Mullsjö ut när det gäller psykisk ohälsa. Det här får konsekvenser bland annat för skolan. Vi håller på att nysta i hur vi ska hantera det.

På Sjumilaskolan i Biskopsgården i Göteborg blev du känd som rektor Hamid som genom ordning och reda och höga förväntningar vände de dåliga skolresultaten. Går det att agera likadant överallt?

Annons

– Det är olika förutsättningar. I Mullsjö arbetar vi nu med att informera om vad skolans ansvar är och vad som ligger hos föräldrarna. Det ska vara tydliga krav även på föräldrarna. Och vi håller bland annat på att ta fram nya rutiner för disciplinära åtgärder.

3. Vad betyder tidningen Fokus utmärkelse Årets svensk för dig?

– Den känns som en bekräftelse på att hårt jobb lönar sig, att andra ser det man gör och att skolan är ett område som berör.

4. På måndag debuterar du som sommarpratare i radions P1. Vad handlar ditt program om?

– Jag får nog inte säga så mycket innan det har sänts, men det blir en del om min resa från den afghanska landsbygden till Sverige, om mina reflektioner som nyanländ. Det blir tankar om integration och om Sverige som nation. Och så blir det en massa bra musik, antagligen sådant som inte brukar spelas i radio.

5. Vad gör du när du inte jobbar eller sommarpratar?

– Då lyssnar jag på gammal, elektronisk musik eller ägnar mig åt en udda men kul hobby: gamla tv-apparater. Jag har många tjock-tv-apparater! Sedan gillar jag fotboll och ser gärna Häcken spela. Och så hoppas jag att J-Södra går upp igen så att jag har två hemmalag att heja på!