För att stimulera uppfinnare och innovatörer delas varje år Skapa-priset ut genom Almi Företagspartner, Agne Johanssons minnesfond, SEB, Stockholmsmässan och Vinnova.

Fakta: Juryns motivering

”Genom att ta avancerad militär bildbehandlingsteknologi (som används för att identifiera mis..

Fakta: Juryns motivering

”Genom att ta avancerad militär bildbehandlingsteknologi (som används för att identifiera missiler) och göra en civil tillämpning av den, har Cind AB lyckats förändra en hel bransch.

Traditionellt har virkesmätare manuellt mätt stockar och timmerlaster. Nu kan de med hjälp av stereokameror mäta volymen på en hel timmerbil på nolltid. Innovationen kan användas på många fler områden i framtiden vilket bl a kommer att optimera logistikflöden.”

Årets vinnare i Jönköpings län 2017 är alltså Anders Nyberg, CTO (Chief Technology Officer) på Cind AB i Jönköping. Han har varit med och utvecklat en ny metod för mätning av timmer med hjälp av kameror. Förutom äran innebär vinsten ett ekonomiskt tillskott på 25 000 kronor.

LÄS MER: De har tecknat viktigt avtal

Annons

— Att ta fram en revolutionerande produkt och bygga upp ett nytt företag är en spännande och ibland en lite läskig resa, säger Anders Nyberg.

— Att då få ett erkännande genom Skapa-priset är en skön bekräftelse på att vi är på rätt väg.

Han fortsätter:

— Men jag har verkligen inte utvecklat tekniken eller bolaget Cind på egen hand. Cind är ett mycket bra exempel på att innovation skapas när flera aktörer i samhället samverkar, snarare än att en enskild uppfinnare får en plötslig idé.

LÄS MER: Jönköpingsbolag hetast i landet

Fakta: Tidigare vinnare

Fakta: Tidigare vinnare

LÄS MER: De vann SKAPA 2014

LÄS MER: De vanna SKAPA 2015

LÄS MER: De vann SKAPA 2016

Cind AB, som i dag består av sex personer, började som en avknoppning från Saab och många organisationer och personer har bidragit från dag ett, menar Anders Nyberg, till exempel Almi, Science Park Jönköping, privata affärsänglar, Saab Dynamics och Saab Ventures.

Nu återstår att se om Anders Nyberg även kommer att kamma hem vinsten i den nationella Skapa-tävlingen. Den avgörs den 9 november i Stockholm och då står drygt en halv miljon kronor på spel.

LÄS MER: De är nominerade på Jönköpingsgalan