Kommunen erbjuder småbarnsföräldrar kostnadsfria föräldrakurser på familjecentralerna. I Gränna jobbar socionomen Andreas Andersson sedan tre år med att stötta i rollen som förälder.

– Jag tycker att föräldracoach säger mer om mitt arbete än socionom. Mitt fokus är just föräldraskap, säger han.

Annons

Under hösten har han tillsammans med Anna Stalin, socionom på familjecentralen i Tenhult, hållit kursen Vägledande Samspel. Fokus har varit samspelet mellan barn och vuxna och hur man får en bättre relation.

Hur är det att jobba så brett, med barn i åldern noll till sex år?

– Även om barnen befinner sig i helt olika utvecklingsskeenden i livet så behöver de väldigt lika saker från föräldrarna. Barn behöver föräldrar som har tid att lyssna och som kan sätta sig in i barnets perspektiv. Och de behöver närvarande förälder. Det här gäller för en tonåring också, säger Andreas Andersson.

Kramar och ramar

Han förklarar föräldraskapets roll med lika delar kramar och ramar och om att leda och följa.

Hur vet man när vilket gäller?

– Om man ska få till det som förälder… man gör inte det om man inte tänker på att lyssna på sitt barn och försöka förstå vad barnet förstår. Det handlar även om att visa respekt för sitt barn. Det är en egen person med egen vilja. Ibland behandlar vi den personen på ett sätt som vi aldrig skulle drömma om att behandla en kollega. Vi kan skrika och bli arga på ett sätt som vi inte skulle göra i ett annat socialt sammanhang.

Hur konkret kan du vara när du coachar föräldrar?

– Väldigt konkret. Men det är inte jag som är experten. En coach ger inte råden utan står vid sidan av och ger vägledande frågor och hjälper föräldrarna till en lösning som bär. Jag kan hjälpa genom att se ur barnets perspektiv och då kommer föräldrarna till slut fram till en lösning som fungerar.

Läs mer: Nu lyssnar de mer och diskar ihop