I valrörelsen 2014 startade bråket inom Moderaterna i Jönköping och sedan har de interna stridigheterna fortsatt. Nu närmar sig ett nytt val och nyligen visade mätningar som DN/Ipsos gjort att SD är större än Moderaterna. Om ett år är det dags för provval som i sin tur ska vara vägledande för nomineringar till olika poster. En procedur som kan leda till bittra strider inom alla partier.

— Vi är ett antal moderater som bävar för hur man hanterar valet i Jönköping, säger en ledamot i partiet som vill vara anonym. Det vill de allra flesta. Tjuvnypen och anklagelserna är många från alla håll. Men de sker inte öppet och få moderater vill säga offentligt vad de tycker och tänker.

En sida anklagas för att vara maktgalen, en annan för att inte orka gå på det viktiga "Gruppmöte 1" där alla politiska frågor avhandlas. Det finns också kritik för att vissa inom partiet inte vill sitta i politiska nämnder där det "riktiga" politiska arbetet sker.

Annons

— Varje månad är det gruppmöte och alla våra politiker har skrivit under en kandidatförsäkran om att de ska vara med på de här mötena i Rådhuset en gång i månaden. Men det finns moderata ledamöter i kommunfullmäktige som inte visar sig på de mötena. Då kan man inte vara särskilt intresserad av politik, säger en annan moderat och tillägger att om man inte vill gå på gruppmötena vet man inte heller var partiet står i olika frågor.

Sedan en tid tillbaka jobbar Gottlieb Granberg, moderat ordförande i länet, intensivt med att försöka få de interna striderna att upphöra.

Hur mycket tid lägger du ner?

— Det vill jag inte ens fundera över, då blir jag bara svettig. Men jag har bestämt mig för att prioritera det här arbetet, säger Gottlieb Granberg.

Hur går det?

— Vi träffas, vi pratar och försöker hitta lösningar. Jag försöker få parterna att prata med varandra, det är svårt men vi ska lyckas, säger Gottlieb Granberg.

Egentligen, säger han, är det inte så stora åsiktsskillnader mellan de olika ledamöterna.

— Det stora är istället en bild av falanger som försöker manövrera ut varandra. Inför ett val är det jobbigt för alla partier, detta gör det inte lättare. Därför försöker jag övertyga ledamöterna om att det är lättare att ändra på sig själv än på andra. Den stora skillnaden inom partiet är inte att man har olika åsikter utan att man tycker saker om andra, säger Gottlieb Granberg och tillägger att Moderaterna inte kan göra ett bra val om försöket att försöka ena partiet inte lyckas.