Läs mer: Historiskt VM till Jönköping

Läs mer: Utmaningen att locka publiken

Läs mer: Erik drömmer om VM-guld på hemmaplan

– Det kan inte bli bättre, det känns helt fantastiskt att få visa upp sig på hemmaplan och i ens egen stad inför alla vänner, säger Erik Berglund om vad han beskriver som ett ”chockbesked” som trillade ner under påskveckan.

– En skön överraskning, minst sagt. Landslagstränaren har sagt att jag skulle hålla mig i form om något skulle hända eftersom jag hade reservplatsen.

Det som har hänt är att Patrik Loverfelt inte längre är Sveriges VM-bidrag i -86-kilosklassen, han vann SM-finalen mot Erik Berglund i slutet av februari men har nu alltså lämnat återbud.

– Jag vet bara att det handlar om ett avhopp. Då faller det naturligt att platsen går till Erik. Han har varit med innan i landslaget och på VM, har tyngden som krävs och han följde in i ordningen vi gick efter, förklarar Pelle Bånghäll, förbundskapten för landslaget i thaiboxning.

Annons

Några närmare omständigheter kring avhoppet verkar inte vara kända – men för Erik Berglund spelar det ingen roll i det här läget.

– Nej, det var bara tacka, ta emot och se glad ut...

Du har inte pratat med Loverfelt heller?

Nej, jag känner honom inte. När vi var på landslagsmöte i Halmstad förra veckan fick jag dräkt och en bekräftelse på att det var klart, det var allt. Det kanske kommer fram senare vad som hänt.

Och nu väntar alltså ett VM i Kinnarps Arena, en dröm som – det tåls att upprepas – slår in för Bankerydsbördige Berglund.

– När de sa att jag skulle kliva in i min viktklass så var det givetvis skönt. Ända sedan jag förlorade SM-finalen har jag fortsatt träna, inte tjurat ihop utan verkligen haft som mål att bli bättre. Eftersom jag har tränat tio, elva gånger i veckan är jag i bra form.

Förmodligen väntar nu ett träningsläger utomlands innan VM, mellan 19-29 maj, äger rum. Även inbokade matcher i Sverige och Finland för Eriks del har fått ställas in till förmån för hans uppladdning.

– Jag och min tränare har lagt upp ett schema. Så nu blir det mycket konditions- och intervallträning.

Det kommer bli stort?

– Ja, det är det största som kan hända inom amatörnivån innan man går över till proffs. Det kommer inte hända mer att man får representera Sverige i Jönköping i ett VM. Det känns rätt häftigt nu.