Lars Eriksson var en säregens jägare som var bosatt på Kinnekulle under större delen av 1800-talet. Lars är mer känd som Lasse i Berget då han under sina sista 30 år var bosatt i en egenbyggd grotta på Kinnekulle.

– Det som intresserade oss var dels det faktum att Lasse stod upp mot överheterna i ett Sverige där bara vissa hade privilegiet att få jaga, dels att historierna om hans bravader är lika levande nu som då, säger regissören John Tornblad

Flera kända skådespelare

Utöver Niklas Falk som alltså kommer spela Lasse, kommer även guldbagge-belönade Gunilla Nyroos och den erfarna filmskådespelare Lennart Hjulström medverka i filmen.

Annons

Gunilla Nyroos är en aktad skådespelerska med lång bakgrund från teater, film och TV. Vann guldbagge 1983 för Berget på månens baksida och har även nominerats för rollerna i Rusar i hans famn (1996) och Nina Frisk (2007). Gunilla har de senaste åren setts i Maria Bloms Hallå Hallå (2014) och i Håkan Hellströmfilmen Känn ingen sorg (2013).

– Jag tycker mycket om Affekt Films tidigare filmer och ser samtidigt fram emot att spendera några sommardagar i Skaraborg, säger Gunilla Nyroos om sin medverkan. Lennart Hjulström är troligtvis en av Sveriges mest erfarna skådespelare. Ondskan, Milleniumtriologin, Jan Troells Dom över död man och de senaste Hamiltonfilmerna är några av filmerna på 2000-talet.

– Jag tycker att det här är ett fint sätt att ta reda på vår egen historia och ett utmärkt sätt att skapa ett intresse kring filmen som uttrycksform, säger Lennart Hjulström

Niklas Falk blir Lasse i Berget

Att hitta rätt skådespelare för rollen som Lasse visades sig tufft. Många förslag kom in och diskuterades innan valet föll på Niklas Falk. Just nu är han aktuell i Ibsentolkningen En Folkefiende på Stockholms Stadsteater och senast sågs han i Den perfekta stöten. I höst tar han återigen på sig prästkappan för rollen som Stig i uppföljaren till Så som i Himmelen, Så ock på jorden. Nu i juni kommer han alltså till Skaraborg för inspelning av filmen Lasse och Ingas grotta.

– Det ska bli spännande och roligt att tillsammans med producenterna John Tornblad och Johan Fågelström undersöka och levandegöra ett levnadsöde som än idag efterlämnat ett monument i form av en grotta ifrån en svunnen tid, avslutar huvudrollsskådespelaren Niklas Falk