I Anders Jobys ateljé är allt inte riktigt som det först verkar. Loppisfynd och gamla rör har svetsats ihop till fantasifulla ljusstakar, lampor och figurer. Ett yxhuvud har körts ner i ett tangentbord och förvandlats till en ljusstake, en urinflaska har fått fyra ben och i varje hörn av ateljén tittar små ansikten av muttrar och rör upp på betraktaren.

– Jag vill att folk ska stanna upp. Peka, vrida och vända och diskutera. Jag vill tända en tanke hos folk att så här kan det också vara, säger Anders Joby.

Använder humor i konsten

Han tycker att konst ska vara en upplevelse och gärna interaktivt. Det är genom humor han vill nå fram till betraktaren och det är svårt att inte le när man inser att lampskärmar dekorerats med kaviartubslock.

Annons

– Folk går härifrån med mungiporna upp. Humorn är den bästa kontaktplattformen mellan människor.

Anders arbetar som SO-lärare på Ljungarumsskolan men intresset för konst har funnits med honom hela livet. När barnen blev vuxna fick han mer tid över att ägna åt sitt konstnärskap.

– Jag vill inte sitta på min kammare och läsa böcker när jag kan vara en del av modernismen.

"Det finns ett behov"

Förra året ställde han ut sin konst under Södra Vätterbygdens konstrunda och i år är han med igen.

– Det var så många besökare sist, säkert tre hundra per dag i min ateljé i Habo. Det visar verkligen att det finns ett behov av det här.