Hällstorps Bil i Jönköping ligger vackert omgivet av böljande ängar och höstfärgad skog på Grästorp, längs med Cirkelvägen. Sedan 2008 drivs verkstaden av Dritero Peci och ägs gemensamt av honom och hans fru Mari Hellan Peci.

Lämnade märkesbilfirman

Att det just skulle bli bilar för Dritero Peci var litegrann en slump. Han berättar att han kom till Sverige som flykting från Kosovo 1992. Då var han 14 år.

– Jag älskade bilar, samtidigt som det också var en möjlig väg för mig att gå eftersom det var tufft med språket i början, säger han om valet att läsa till bilmekaniker.

– Egentligen spelar det inte så stor roll vad jag gör, jag har även drivit byggfirma ett tag, för har jag bestämt mig så ger jag 110 procent. Det är klart att jag planerar, men sedan kör jag på och det är sällan som jag backar. Jag ser inte problem bara möjligheter.

Hällstorps bilverkstad finns både på Grästorp och i Skillingaryd.
Foto: Elin Elderud

”Jag ville utvecklas”

Under många år arbetade Dritero Peci på en märkesbilfirma inne i Jönköping, men han kände att han inte riktigt kom någonstans.

– Jag bara stod och stampade och jag ville utvecklas och göra min grej, säger han.

När så han och Mari Hellan Peci under promenader i omgivningarna fick upp ögonen för Hällstorps bilverkstad, som startades på 1970-talet av Gösta Hällstorp, började tankarna gro.

– Jag tänkte att en sådan där verkstad hade ju varit kanon, fortsätter Dritero Peci.

– Så jag tog kontakt med ägaren Gösta Hällstorp och när han gick i pension köpte vi verkstaden.

Annons

”Sällan som jag backar”

Det beslutet, att köpa bilverkstaden och bli småföretagare, är något som Dritero Peci aldrig har ångrat.

– Visst har det sina nackdelar med mycket jobb, det gäller att hitta en bra balans, men efter att vi hade gift oss och fått barn så är det här det bästa jag har gjort. Jag har inte ångrat beslutet en enda dag, säger han.

Alexander Johansson, Mari Hellan Peci, Dritero Peci och Zoltan Vajda.
Foto: Elin Elderud

Den första tiden efter övertagandet av firman arbetade Dritero Peci ensam – Idag är de sex stycken i företaget och har sedan ett år tillbaka även en verkstad och bilförsäljning i Skillingaryd och så kommer de att fortsätta.

Han säger att de utför flesta typer av arbeten i verkstaden, att de inte är knutna till specifika bilmärken, och att de strävar efter en hög flexibilitet och en nära kontakt med sina kunder. Till exempel gör de enklare arbeten på några minuter när kunder kommer in utan att ha bokat en tid.

– Det får vi igen nästa gång de kommer in till oss, säger Dritero Peci.

Det händer också både nu och då att stamkunderna bara kommer förbi för att ta en kopp kaffe och prata en stund. Och det får de gärna göra!