— Det handlar om att göra det förflutna synligt i dagens stadsrum. Det har ett enormt pedagogiskt värde, säger han.

Det är svårt att se historien i Jönköping. Men om ett par år, om allt går som Claes Pettersson hoppas, kan den historieintresserade vandra runt i det gamla Jönköping med hjälp av ny teknik.

Börjar på medeltiden

Det första problemet för att kunna göra en virtuell rundvandring har varit att lista ut hur det gamla klostret, som var grunden till slottsbyggnaden, såg ut.

— Det som Gustav Vasa sen låter bygga om till slott, det är i princip klosterbyggnaden. Det är en enkel ombyggnad man gör.

Har lagt pussel

Annons

Claes har samlat på sig alla ledtrådar han kunnat hitta, från bevarade kloster av samma typ, från utgrävningarna som gjorts i stan och från gamla ritningar och fotografier. Men ingen vet hur nära sanningen man kommer.

— Vi får måla med en ganska bred pensel. Det är en fråga om att inte bli för detaljerad, för då är man ute på hal is.

När nu projektet ska in i fas två, att bygga upp de gamla byggnaderna digitalt och göra det möjligt att se dem när man vandrar runt i det moderna Jönköping, så samarbetar museet med Lunds Universitet. De hoppas även kunna få hjälp av studenter som läser digital visualisering på Högskolan i Skövde.

— Tyvärr har vi ju ingen sådan utbildning i Jönköping, annars hade det ju varit självklart att gå dit.

Finns i mobilen

Han hoppas att det om två år ska vara möjligt att gå runt i stan och, med hjälp av att hålla upp sin smartphone, vid vissa punkter kunna se vilka byggnader som legat där tidigare.

2018 kommer med andra ord inte alla som går runt med mobilen höjd framför sig jaga gulliga små monster. En del kanske strosar runt i det som en gång var en av Sveriges största fästningar.