TBE är en virussjukdom som överförs genom fästingar. Sjukvården rekommenderar vaccination, men den kan bli dyr för patienten.

— I vårt landsting ska sjukvården vara kostnadsfri. Det är inte plånboken som ska avgöra vilken vård man får, säger regionrådet Marcus Eskdahl (S).

Redan 2013 skrev han en motion om att subventionera kostnaden för vaccination mot TBE.

— I och med att sjukvården går ut och rekommenderar vaccination, så tyckte vi att man skulle undersöka möjligheten att subventionera kostnaden. Åtminstone för barn som bor eller vistas i riskområden, säger han.

Motionen avslogs då behovet inte ansågs tillräckligt stort.

— De pratar emot vad sjukvården rekommenderar, vilket är märkligt. Vi står fast vid vår uppfattning, säger Marcus Eskdahl.

Avskräckande kostnad

De tre doser som krävs för att få ett fullständigt skydd kostar 600 kronor för barn. En vuxen person betalar dessutom 250 kronor i patientavgift vid varje besök.

För en flerbarnsfamilj kan kostnaden bli avskräckande hög.

Annons

— Det vore ju olyckligt om något barn drabbades för att föräldrarna valt att avstå från rekommendationen, säger regionrådet Marcus Eskdahl.

Malin Wengholm (M), regionstyrelsens ordförande, pekar på ansvaret för budgeten.

— Vi kan inte, som oppositionen, vara jultomte varje dag. Vi kan inte lova allt åt alla, utan vi måste tänka på helheten och det som ger mest nytta för flest människor. När man plockar delar från helheten missar man lätt att prioritera de delar som är livsviktiga för våra invånare.

Malin Wengholm utesluter inte att en subventionering undersöks i framtiden.

— Vi kan absolut komma att omvärdera det här, det kan mycket väl hända, säger hon.

Större riskområden

Marcus Eskdahl har ingen uppfattning om hur mycket förslaget skulle kosta att genomföra, men han menar att saken förtjänar att undersökas.

— Hur mycket och hur stort det blir, det är såklart en kostnadsfråga. Men när sjukvården rekommenderar vaccination och när det gäller barn, så borde vi hitta ett sätt att minska kostnaden, säger Marcus Eskdahl.

Sedan tidigare har två områden i länet identifierats som särskilt utsatta för TBE-smittan från fästingar - Bunn och Brandstorp. Det senare området har blivit större och sträcker sig närmare Habo.

— Vi börjar närma oss. Sprider sig TBE och vårt län klassas som en riskzon, kommer vi att ompröva vårt förhållningssätt, säger Malin Wengholm.