Ett första steg mot stjärnorna kom nyligen när de fick ett samtal från Ung företagsamhets regionkontor i Jönköping.

Fakta: Så funkar det

När plantorna växer bildas syre. När de vissnar och bryts ner bildas koldioxid och näring ..

Fakta: Så funkar det

När plantorna växer bildas syre. När de vissnar och bryts ner bildas koldioxid och näring till de frön som bildats. Och så börjar processen om – kortfattat.

Det enda som behöver tillföras är solljus, gärna från öster- eller västerläge, och lagom mycket värme – cirka 20 grader.

Ett slutet ekologiskt system – sök på detta om du vill lära dig mer om exempelvis glukosens betydelse, fotosyntes, cellandning eller var energi kommer in i processen.

— Beskedet var att man tänkte utse oss till månadens UF-företag i Jönköpings län. De har tydligen följt vår utveckling på webben, säger Lucas Liljeroth.

Intensivkurs på sommarlovet

Det hela började med tre kompisar som ville lära sig mer om UF-företagande – mer än vad som normalt erbjuds på Fenix gymnasieskola. Lucas Liljeroth kanske hade nöjt sig med vad som finns på schemat för teknisk linje. Men Filip Hansson och Daniel Boberg, som går naturprogrammet, ville definitivt lära sig mer.

— Vi sökte och kom in på ”Ung drive”, en sommarutbildning på en vecka som arrangeras av bland andra Företagarna. Det slutade med att vi åkte runt och levererade frallor – till företag i veckorna och till privatpersoner på helgerna, berättar Filip Hansson.

Lucas fortsatte alltså med UF på schemat, men Daniel och Filip hade fått blodad tand och ville också vara med.

— Vi kom på det lite för sent på terminen för att få med det på schemat – om vi ändå inte har håltimmar. Det innebar att det till stora delar är ett projekt som vi kör på fritiden, berättar Daniel.

”Spåna fram 300 idéer!”

Annons

Men vad skulle de satsa på? Alla var överens om att det skulle vara lite mer avancerat än att leverera frallor.

— Vi har en väldigt krävande handledare, Stefan Falkboman utanför Gnosjö. Hans råd var att vi skulle spåna fram 300 idéer och välja ut den bästa – ett tufft, men nyttigt mål, konstaterar Lucas Liljeroth.

En bekant till Filip hade kommit i kontakt med slutna ekologiska system på sitt jobb, Daniel såg någonting om det på nätet och så rullade det på med kontakter med forskare och andra som haft system igång under längre tider.

— Ju mer vi tänkte på det, desto bättre verkade idén. Den kan ses som en symbol för hållbar utveckling, vara en inredningsdetalj och användas pedagogiskt på skolor och förskolor, säger Filip.

Nu har de tagit fram ”Bottle of Life” i två storlekar och erbjuder även på en XL-variant i form av en damejeanne, typ vintillverkning.

Flera beställningar

Vad använder ni för växter?

— Efter att ha frågat oss fram har vi kommit fram till åderblad som påminner om murgröna samt peperomia som har tjockare blad. Det handlar om att få växter med rötter som fungerar bra tillsammans, berättar Daniel.

De första produkterna, som visades upp när Fenix hade öppet hus i förra veckan, fick stor uppmärksamhet och flera beställningar gjordes.

Hur lång tid tar det att få fram produkterna?

— Det som tar längst tid är beställningen av flaskorna. Plantorna kommer från huvudsponsorn, blomsteraffären Acleja i Vaggeryd, och att få dem på plats tillsammans med jord och bottenkulor går relativt fort, säger Lucas som står för lagerlokalen.

Vad lämnar ni för garantier?

— Vi har hört om system som har överlevt i 60 år, men vi är blygsamma och sträcker oss kanske upp till några månader. Och givetvis hjälper vi till om det skulle gå åt skogen direkt, lovar Filip.