För bara några år sedan fanns det knappt ett mikrobryggeri i Jönköping med omnejd. Idag finns det sex bryggerier som har sitt säte i trakten. Dessutom finns det fler på gång, det puttrar både hemma och i andra lokaler med målet att ta sig ut på restauranger och kanske till slut till Systembolagets sortiment.

De sex bryggerier som i dagsläget på olika sätt är ute på marknaden med sina varor är dessa:

Huskvarna Brewing Company

Ägare: Michael Kinnander.

Startade: 2014.

Ligger: Grännavägen, Huskvarna.

Därför startade vi bryggeriet: "Egentligen är det mitt intresse av smaker, mat och sådant. Ett bryggeri innehåller alla delar - entreprenörskap och möjligheter att producera dryck i det här fallet. För att kunna producera och inte bara slänga ut det måste man bli av med det på något sätt och då passade det bra. Sedan ligger det ett intresse med historiken bakom bryggning och sådant där också."

Inriktning av ölsort: "Det är ale skulle jag säga."

Populäraste ölen från bryggeriet: "Jag tror att det är Epic, en engelsk IPA. Den passar flesta smaker."

Idlewild Brewing Company

Ägare: Damien Linsley.

Startade: 2013.

Ligger: På Tändsticksområdet.

Därför startade vi bryggeriet: "Varför inte, jag började i Australien på 80-talet med ett bryggkit tillsammans med några kompisar. Sedan kom livet igång och jag tappade det lite. Jag började mitt byggföretag och bryggandet fick ta baksäte så länge. När jag flyttade hit så började jag brygga lite hemma och försökte hitta en lokal eller andra bryggerier i Jönköping. Jag och Tommy Myllymäki pratade och sa att vi kunde lansera en öl till honom. Det gjorde vi i december 2013. Från början hade jag inte en tanke på att starta en brewpub utan bara ett bryggeri. Men sedan tänkte jag att det var smart att ha en plats att marknadsföra vår öl på."

Inriktning av ölsort: "Vi försöker brygga allt från veteöl till IPA till stout."

Populäraste ölen från bryggeriet: "Svårt att säga, vi säljer slut på allt. Men vi brygger mest IPA och pale ale."

Jönköpings Bryggeri

Ägare: Koncernen Lidén Group som består av bröderna Magnus och Marcus Lidén.

Startade: Originalet började 1891, nystarten satte igång 2012.

Ligger: Lokal i Taberg, men annars där det kontraktsbryggs. Just nu kontraktsbryggs ölen hos Eskilstuna Ölkultur och Slottskällaren, men ska inom en nära framtid börja kontraktbryggas i Jönköpingsområdet. Vilket bryggeri det är har inte blivit officiellt.

Därför startade vi bryggeriet: "Jag tror att Per (Johnson) som tidigare ägde bryggeriet var insatt i Jönköpings historia och tyckte om att brygga öl fritiden. Och så tänkte han väl att bryggeriet skulle få återuppstå. Där någonstans började det", berättar Erik Westerström som är marknadsansvarig på bryggeriet.

Inriktning av ölsort: "Egentligen de populära ölsorterna som exempelvis lager och pilsner."

Populäraste ölen från bryggeriet: "Arne som har gjorts tillsammans med FC Gruppen."

Ölbryggeriet (tidigare Kroatorpet)

Ägare: Magnus och Nina Tjäder.

Startade: 2015

Ligger: Grännavägen, Huskvarna.

Därför startade vi bryggeriet: "Jag är hemmabryggare från början och min fritid tog slut, så då tänkte jag att jag brygger på jobbet. Då provade vi och körde en sats på jobbet. Det blev succé redan första kvällen och då tänkte vi att vi fortsätter med det här."

Inriktning av ölsort: "Humlerik öl. Jag brygger ju allt, men framför allt använder jag mycket humle, även i pilsnern är det mycket humle."

Populäraste ölen från bryggeriet: "Just nu är det vår IPA."

Visingsö Bryggeri

Ägare: Linn och Marcus Wetterlind.

Startade: 2015.

Ligger: På Visingsö.

Därför startade vi bryggeriet: "Min man Marcus har bryggt väldigt länge, då var det vin och sånt. Men han kände att han ville prova på att brygga öl också. Vi var bägge föräldralediga och har alltid velat starta ett eget företag, då kom vi på att ett bryggeri kunde vara något att prova eftersom båda har intresset."

Inriktning av ölsort: "Nu har vi bara kört vår IPA Vättersnipan, men nu har vi köpt in kylanlägging så vi kan göra lager om vi vill. Jag vill gärna brygga en folköl i framtiden"

Populäraste ölen från bryggeriet: "Vättersnipan."

Wetterstadens Bryggeri

Ägare: Mikael Abdellah och Åke Svensson.

Startade: 2015.

Ligger: Strax utanför Hok.

Därför startade vi bryggeriet: "2013 började jag brygga lite hemma i lägenheten och tjötade lite med Åke. Vi hade haft kontakt sedan länge tillbaka och det visade sig att han hade liknande funderingar och hade haft det under längre tid. Så vi kom fram till att vi skulle testa och se vad som krävs starta microbryggeri."

Inriktning av ölsort: "Vi har ju ett par öl som alltid finns året runt och lite specialare som släpps. Generellt sett är det överjäst ale."

Populäraste ölen från bryggeriet: "Det diffar lite, men det är Brahe Bitter och Gyllene Eken som säljs bäst."