Medelåldern i nya kommunfullmäktige ligger runt 50 år och det är 46 män och 35 kvinnor som idag gör sitt första sammanträde i ED–gymnasiets aula.

Under förra mandatperioden var fördelningen mellan män och kvinnor ungefär lika. Men nu blir det sämre tider för jämställdheten med 46 män men bara 35 kvinnor.

Sämst är jämställdheten i Moderaterna som har tolv manliga politiker men bara fem kvinnliga. Allra sämst är jämställdheten i Miljöpartiet med fem män och en kvinna, Margareta Sylvan.

Det ser ju inget vidare ut?

– Det skäms vi för. Men det är ingen överraskning att det är så här. Det beror på listtjafset vi hade i våras. På listan var det varannan man/kvinna men sedan hoppade Birgit Sievers av. Och sedan Emma Hult och Diana Cederblom. Då lät väl valberedningen listan få bli som den var, säger Margareta Sylvan och tillägger att kvinnor annars är en stor målgrupp för Miljöpartiet.

Miljöpartiet står också för det första avhoppet från kommunfullmäktige innan det ens har hunnit dra igång. Det är Erik Hugander som valt att hoppa av. Han vill koncentrera sig på landstingsfullmäktige. Erik Huganders efterträdare blir Seyoume Araya från Jönköping.

När kommunfullmäktige börjar ikväll finns det inget presidium. Ett presidium består av ordförande, vice ordförande och andre vice ordförande som leder själva sammanträdet.

Fram tills att det blir klart får åldermannen Lars–Evert Sahlin (S) ta över klubban.

– Partierna äger den frågan och förhandlarna måste komma med ett besked. Jag leder sammanträdena tills de gör det, säger Lars-Evert Sahlin som började i kommunfullmäktige som ersättare i november 1985.

Se vilka politiker som bildar kommunfullmäktige är genom att följa länkarna nedan.