I augusti 2016 släppte löpargruppen Team Runner's High informationen att det kommer att genomföras ett maraton- och ett halvmaratonlopp i Jönköping i augusti 2017.

Sedan dess har arrangörerna jobbat hårt för att få allt att fungera.

— Det har arbetats ganska flitigt. Det har varit mycket jobb med till exempel busstrafiken och att föra dialoger med kommunen. Sedan har det varit jobb med att ordna farthållare, fixa sponsorer och artister till evenemanget, säger elitlöparen Tony Hatefnejad, en av personerna bakom Jönköping Marathon och grundare av Team Runner's High.

Nu släpper arrangören kartorna över maraton- och halvmaratonloppen. Hel- och halvmaran kommer att starta klockan 09.00 den 19 augusti i Knektaparken. Målgång ska vara mitt på Munksjöbron.

Annons

— Vi funderade över var den häftigaste målgången finns i Jönköping. Vi kom fram till att det så klart är Munksjöbron, och så blev det, säger Tony Hatefnejad, som är nöjd över hur banorna kommer att se ut.

— Ja, vi är jättenöjda. Loppen går över så många och fina delar av Jönköping och Huskvarna, och löparna kommer att springa utmed Rocksjön, Munksjön och Vättern. Det blir ett väldigt vackert lopp, men också en hel del utmaningar. Tuffast i helmaran kommer nog att vara vid Järstorp, där det blir en stigning. Jönköping är ingen platt stad, så någonstans blir det så. Vi ska ha musik och underhållning där loppet är som tuffast, förhoppningsvis blir det ganska bra där ändå.

Kommer du själv att springa?

— Jag kommer nog inte att göra det. Många har frågat och tycker att det skulle vara kul om jag gör det, men det blir inte så det här året, säger Tony Hatefnejad.

Tidigare i år fick Jönköping Marathon och Halvmarathon Svenska friidrottsförbundets kvalitetsstämpel.

— För oss är det en väldigt bra grej. Det innebär bland annat att du kan använda din tid från det här loppet för att seeda dig till Göteborgsvarvet och liknande, säger Hatefnejad.

LÄS MER: Ny idrottsfest till Jönköping

LÄS MER: Heta artister springer Jönköping Marathon