Fastighetsbyrån har gjort en genomgång av Svensk Mäklarstatistiks siffror för att få fram de dyraste adresserna i Sverige.

Det visar sig att gräddhyllor finns i alla län även om prisnivåerna skiljer sig mycket mellan olika län.

— Vi har sett en avmattning i stora delar av landet den senaste tiden och även något sjunkande priser på vissa orter. Dock brukar efterfrågan på de absolut mest attraktiva adresserna på olika orter vara relativt konstant, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån i ett pressmeddelande.

Annons

Dyraste adresserna finns som väntat otippat i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö, men priserna på den dyraste Jönköpingsadressen gör faktiskt att Jönköpings län hamnar på femte plats av landets tjugo län, enligt listan.

Dyrast adressen i hela Jönköpings län är nämligen Viktor Rydbergsgatan i Jönköping där det genomsnittliga bostadspriset var 5,9 miljoner kronor de senaste två åren. På andra plats kom Hallmansvägen i Jönköping med 4,7 miljoner och på tredje plats ligger Stenmursvägen i Värnamo där köparna de senaste två åren fått betala 3,6 miljoner kronor i genomsnitt.

Tar man hänsyn till hur stora bostäderna är (kvadratmeterpriset) så blir topplistan lite annorlunda.

De tre värsta gräddhyllorna ligger i Jönköping; Ekgatan (42 476 kr/kvm), Mollbergsgatan (42 473 kr/kvm) och Hulukvarnsgatan (42 083 kr/kvm).

Siffrorna baseras på försäljningar från november 2015 fram till oktober 2017 och adresser (gator) med minst fem försäljningar redovisas.