Relaterat: Politikerna överens om badhusen

Lalandia har två stora badanläggningar i Danmark som lockar över en miljon besökare om året. Nu satsar man på att öppna ett stort vattenland i Motala tillsammans med kommunen.

– Det är en jättesatsning som handlar om väldigt många arbetstillfällen och stora skatteintäkter, säger Jimmy Szigeti, biträdande kommundirektör på Motala kommun.

Det ska bli bland annat äventyrsbad, kommunal simhall och semesterhus på cirka 300 000 kvadratmeter uppdelat på fem detaljplaneområden vid Varamobaden. Planen är enligt Jimmy Szigeti att bli ett slags badcentrum i Sverige.

I Jönköping har politikerna som bekant beslutat att inte satsa på ett nytt äventyrsbad. Det skulle enligt politikerna kosta omkring en halv miljard.

– Äventyrsbad är inte det allra viktigaste, vi vill satsa på motion, simkunnighet och tävlingsverksamhet, säger Ann–Marie Nilsson (C).

Att Motala ändå satsar, och att arenabadet i Skövde redan existerar, finns det en risk att besöksnäringen påverkas.

– Det är klart att vi konkurrerar med varandra men det gäller att möta framtiden. Det är det här barnfamiljerna vill ha nu, säger Jimmy Szigeti.

Han vill däremot helst inte se på det som konkurrens.

– Jag tycker inte att man ska göra det. Jag tror att det mer handlar om att man ska hitta en samverkan och komplettera varandra.

Camilla Egberth (S), kommunstyrelsens ordförande i Motala, tror inte heller att Västra Götaland med arenabadet i Skövde exempelvis kommer att påverkas särskilt mycket.

Annons

– Det är egentligen ingen konkurrens mot Västgöta-sidan så som jag ser det, utan handlar framförallt om den östra sidan, säger Camilla.

Hon är också tydlig med att det är företaget Lalandia som valt att satsa i Motala efter studier som de gjort. Det är inte kommunen själva som står bakom allt.

Jimmy Szigeti tycker inte att man ska tänka på den lilla, närliggande konkurrensen.

– Besöksnäringen är en viktig fråga för Sverige överhuvudtaget och det handlar om att locka hit fler européer. Det här är en reseanledning. Här har vi Kolmården, ni har Skara Sommarland. Vi behöver erbjuda så mycket som möjligt i Sverige och då kan man inte tänka på den lilla konkurrensen. Jag tror inte att vi har råd med det, säger Jimmy Szigeti.

Besluten om satsningarna förväntas fattas i kommunfullmäktige i december. Om allt går som planerat tas det första spadtaget under det första kvartalet 2019 och målet är att inviga år 2021.