LÄS MER: Hotellet får bygga ut trots kritiken

Bakom projektet för Västra centrum står fastighetsägare, Jönköpings city, köpmän och kommunen.

Genom att bygga till 1960–talshuset, där bland annat Hemköp, Scandic, Nordic Wellnes ligger, vill man förtäta staden och få fler människor att bo och jobba i kvarteret.

Annons

Enligt förslaget ska höghuset på 17 våningar byggas för kontor men också bostäder.

Förslaget har lämnats in till stadsbyggnadskontoret där tjänstemännen gör tummen upp för Scandic Hotels planer på att bygga till två våningar ovanför den byggnad där de finns i dag. En av de två våningarna som ska byggas på finns redan. Det är den gråa tillbyggnaden längst upp på huset.

LÄS MER: Snart går startskottet för höghushotellet

Scandics utveckling från ett övernattningshotell till en fullserviceanläggning innebär att antalet hotellrum i Västra centrum ökar markant. Hotell Victoria håller på och bygger ut och Höghushotellet på 18 våningar bredvid Tändsticksområdet på planeringsstadiet. På andra sidan Vindbron bygger Stora hotellet ut med 38 rum.

Tjänstemännen är tveksamma till höghuset på 17 våningar i förslaget till planbesked. Däremot kan det kanske bli möjligt att bygga på en våning.

Det blir politikerna i stadsbyggnadsnämnden som avgör. I morgon, torsdag, har de sammanträde, och då tas planbeskedet upp. Det blir det första steget av flera innan byggplanerna blir verklighet.

LÄS MER: Mindre stök när systemet flyttade