LÄS MER: Nej till eget byggbolag

JP har kartlagt de större bostadsprojekten i Jönköping, Huskvarna och Gränna. Runt om i vår kommun byggs det bostäder och vid sidan av de stora projekten byggs det också mindre områden med flerbostadshus, radhus och villor.

— Byggherrarna visar stort intresse för att börja bygga, just nu har vi 27 intressenter i kö till våra olika bostadsprojekt, säger Anders Samuelsson (C).

Stadsbyggnadskontoret spottar just nu ur sig detaljplaner på löpande band, byggherrarna står på kö.

LÄS MER: Hyrarkitekter ska få fart på byggandet

Annons

Allting verkar gå som på räls. Hela Sverige bygger bostäder nu, finns det risk för att processen stoppas upp – eller att lägenheterna blir för dyra?

— Det kan bli brist på både byggarbetskraft och byggmaterial och det finns en risk för att det blir dyrare att bygga, säger Anders Samuelsson.

LÄS MER: Bygg mer jämlikt

Detsamma säger Tommy Fritz, fastighetsbolaget Tosito och Tolust, som bygger både i Munksjöstaden och i Huskvarna och övriga Jönköping.

— Det är brist på alla fronter, från planeringsstadiet och finansiering till själva byggprocessen. Risken finns att marknaden blir överhettad och att allt blir dyrare, säger han och tillägger:

— Vi kämpar hårt, vi ska bygga dubbelt så mycket och ska öka takten. Det gäller att bygga så smart som möjligt för att hålla priserna nere.

LÄS MER: De lovar 10 000 lägenheter till Jönköping

Vill du hjälpa till med att fylla i vår karta med nya bostadsprojekt? Mejla var ni ska bygga, hur många lägenheter det blir och när ni kommer igång till Kerstin Arwidson.