På måndagskvällen anordnades den här ishockeysäsongens andra träff för ungdomsmålvakterna i HC Dalen och HV71.

36 målvakter, från U10 till U16, dök upp för ett nära på två timmar långt träningspass där fokus så klart låg på arbetet mellan stolparna. Målvaktsträffen genomfördes i HV-legendaren Stefan Livs anda, genom Stefan Livs minnesfond.

Linda Brevitz, supporterkommunikatör i HV71, var på plats för fondens räkning. Och hon var nöjd med vad hon fick se.

— Vi har en arbetsgrupp som ser till så att syftena i fonden efterföljs, och det ser jättebra ut här. Man märker på killarna att de tycker att det är kul att träffa nya kompisar och andra målvakter, säger Linda Brevitz och fortsätter:

— Det känns bra att vi har målvakter från både HC Dalen och HV71 här och att klubbtillhörigheten inte spelar någon roll – man är här för att man är målvakt. Stefan ville gärna att klubbarna skulle arbeta mer tillsammans, och det är fint att vi har kunnat få till det här.

Orden ekar

”Vi startar i grundställning, tryck i grundställning mot punkten och sedan backar vi”.

Orden ekar i Kinnarps Arenas B-hall när Henning Sohlberg, till vardags målvaktstränare i HV71:s damlag i SDHL, sätter igång en av alla övningar.

— Det här är fantastiskt roligt och inspirerande, säger Sohlberg, en av fem målvaktstränare som fanns på plats under träningen.

— Det är en utmaning att få plats och att få till en fungerande träning med så många målvakter. Samtidigt är det väldigt kul. Vi skickar med en massa idéer och jobbar mycket på grunderna i målvaktsspelet, säger Sohlberg.

En av de unga ”keeprarna” som såg till att snappa upp all viktig information var tolvårige Leon Wanselius. Leon spelar i HV71 U13 och hade redan i tidig ålder bestämt sig för att bli målvakt.

— När jag var tre år hade jag en kompis vars pappa var målvakt, och sedan dess har det varit drömmen, säger HV-målvakten, som tränade i en tröja med New York Rangersstjärnan Henrik Lundqvists efternamn på ryggen.

— Han är en förebild och jag har varit på hans hockeycamp på Öckerö, där man får sådana här tröjor. Annars gillar jag Carey Price (målvakt i Montréal Canadiens).

Hur tycker du att den här träningen har varit?

— Det är väldigt kul att vara här, att få lära sig nya saker och lära känna nya personer. Man får lyssna på alla här som har något att säga, bara lyssna på tipsen och sedan prova själv och testa sig fram, säger Leon Wanselius.